Ticarete ‘Filistin’ kılıfı: İsrail, Gazze’de yakıp yıktığı yerleri Türkiye’den giden dikenli tellerle kapatıyor

İsrail'le ticaretin devam ettiğine dair belgeler ortaya çıkmaya devam ediyor. Mescid-i Aksa'nın etrafı ile İsrail'in Gazze'de ele geçirdiği bölgeleri çevrelemek için kullandığı dikenli tellerin hala Türkiye'den tedarik edildiği belirlendi. Daha önce doğrudan İsrail'e giden teller artık "Filistin'e gidiyormuş gibi" yapılarak ticaret sürdürülüyor.

  • ü
  • 19 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Türkiye’nin İsrail’le ticareti “Filistin’e gidermiş gibi yaparak” sürdürmesine dair yeni bilg ve belgeler ortaya çıkmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Mescid’i Aksa’yı çevreleyen dikenli tellerin Türkiye’den gittiği haberleri tepki çekerken, Ticaret Bakanlığı’nın “ticareti bitirdik” açıklamasının aksine, Filistin maskesiyle dikenli tel göndermeye devam edildiği ortaya çıktı.

İktidardan gelen ‘İsrail’le ticaret işi bitti’ açıklamasına rağmen ticaretin, üçüncü ülkeleri kullanmak, konşimento değişikliği yapmak gibi dolaylı yollar kullanılarak devam ettiği belgelerle ortaya konuldu. TÜİK verilerine göre “Filistin’e dikenli tel ihracat” rakamlarını paylaşan gazeteci Metin Cihan, “Pes ediyorum. Bu seriye son olarak bunu ekliyorum. Bu alçaklığın ötesi var mıdır bilmiyorum. İsrail’e Dikenli Tel göndermeye devam ediyoruz ve bunu da Filistin’i kullanarak yapıyoruz” diye yazdı.

TİCARET BAKANLIĞI SON 1 AYDA ÜÇ KEZ REDDETTİ

Ticaret Bakanlığı’da geçtiğimiz bir ay içerisinde üç kez İsrail’le ticaret yapmadığına dair açıklama yayınladı. Açıklamada ilk aylarda olduğu gibi ticaretin İsrail’le değil Filistin’le yapıldığı söylendi. Ancak ortaya çıkan tüm veriler bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığını gösterdi.

MESCİD-İ AKSA’NIN DİKENLLİ TELLERİ DE TÜRKİYE’DEN

Gazeteci Metin Cihan, İsrail’le ticaretin tepki çektiği ilk aylardaki en tartışmalı ihracat malzemesi olan dikenli telin hala İsrail’e gönderildiğini TÜİK verilerine dayanarak açıkladı.

Cihan, “İsrail’in Mescidi Aksa etrafına çektiği dikenli telleri biz göndermiştik. Büyük tepki gelince ticaret yasağı çıktı. Şimdi ne yapıyoruz? Gümrük çıkış evraklarında Filistin yazıp yine İsrail’e gönderiyoruz” dedi.

AĞUSTOS AYINDA REKOR İHRACAT

TÜİK verilerine göre 2023 yılında ve ticaret kısıtlamasının geldiği Nisan 2024’e kadar dikenli tel İsrail’e gidiyor. Ancak nisan ayından itibaren dikenli teli Filistin’e göndermeye başlamışız. Verilere göre Ağustos ayında dikenli tel ihracatında rekor kırıldı. Cihan, “Hatta Ağustos 2024’te dikenli tel ihracatında rekor kırmışız çünkü İsrail’in yakıp yıkıp işgal ettiği topraklarda daha çok dikenli tele ihtiyacı olmuş” ifadelerini kullandı.

Cihan, ilk günden itibaren sektörde çalışan insanlardan kendisine ticaretin devam ettiğine dair bilgiler geldiğini ancak yalnızca resmi kaynaklardan teyit edebildiği bilgileri paylaştığını söyledi.

Cihan, “İsrail gazeteleri de Netanyahu’nun kararı ve özel izni ile bu ticaretin Filistin maskesi altında sürdüğünü yazdı. Çünkü Türkiye’nin tedariği kesilirse İsrail zarar görür diye açık açık ilan ettiler” dedi.

‘BİZİ YÖNETENLER AÇISINDAN TİCARET DİNDEN DAHA KUTSAL’

Belgeleri payalaşan gazeteci Cihan, şu yorumu yaptı: “Yetkililer, onların güdümlü gazetecileri ve hatta troller kafasını kuma gömmüş durumda. Bu konuya hiç giremiyorlar. Keşke utandıkları için olsa ama daha çok duyulup konuşulmasından korkuyorlar. 1 yıldır İsrail ile ticareti araştırıyorum, kanıtlıyorum, paylaşıyorum. En net gördüğüm şeylerden biri ticaretin kutsallığı oldu. Net olarak söylüyorum, bizi yönetenler açısından ticaret dinden daha kutsal. Bunu normal karşılayabilirsiniz ama riyakârlık arşa çıkmış.”

SEÇİMDE ETKİLİ OLMUŞTU

31 Mart seçimleri öncesinde dikenli tel tedarikine gelen tepkiler seçim sonuçlarını dahi etkilemişti. İktidar halktan gelen tepkilere kürsülerden İsrail’e meydan okuyarak bastırmaya çalışırken tepkiler arttıkça reddettiği ticareti türlü yollarla sürdürmeye devam etti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com