Ters kelepçe, küfür ve hakaretle gözaltına alınan kadınlar konuştu: Polisler başörtülerimize saldırdı

İsrail ile yapılan ticareti protesto etmek için İstiklal Caddesi'nde eylem yapan ve polisin sert müdahalesi ile gözaltına alınan kadınlar yaşadıklarını anlattı.

  • ü
  • 08 Nisan 2024
  • ü
  • Gündem

Fotoğraf: Fatoş Erdoğan/X

İsrail protestosunda gözaltına alınan kadınlar serbest bırakıldıktan sonra peş peşe açıklamalar yaptı. Dünkü eylemde İstiklal Caddesi’nde polisin sert müdahalesiyle gözaltına alınan Rumeysa Şanlı, kendisine yöneltilen suçlamalara paylaştığı bir video ile yanıt verdi. Şanlı, “28 Şubat’ta üniversiteyi bırakmak zorunda kaldım. Hiç kimsenin maşası değilim, kimse beni kullanmıyor. İsrail’e ticarete karşı bu harekete katıldım. 28 Şubat’ta bile yerlerde sürüklenmedik.” dedi.

Rumesya Şanlı

’28 ŞUBAT’TA YERLERDE SÜRÜKLENMEDİK, BAŞÖRTÜLERİMİZ AÇILMADI’

Rumeysa Şanlı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben 28 Şubat mağduruyum. Biz 28 Şubat’ta bile böyle bir mağduriyet yaşamadık; 28 Şubat’ta bile yerlerde sürüklenip, tekmelenip, başörtülerimiz açılmadı. Arkadaşlarım ters kelepçelendi ve başörtülerini örtmelerine izin verilmedi. Kadın polisler bilinçli olarak başörtülerimize saldırdı. Bizi suçlayanlar kime hizmet ettiğini gözden geçirsin.”

AKYÜZ KARDEŞLER KENDİNİ SAVUNDU: ÇEMBERE ALINDIK

İsrail’le ticareti protesto ederken İstiklal Caddesi’nde şiddete uğrayan ve gözaltına alınan aktivistlerden biri de avukat Beyza Bengisu Akyüz’dü. Kız kardeşiyle birlikte gözaltına alınan Akyüz, 2010’da Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin baskınında öldürülen 9 gönüllüsünden biri olan Cengiz Akyüz’ün kızıydı.

Yaşadıklarını Serbestiyet’ten Bülent Şahin Erdeğer’e anlatan Beyaz Akyüz, “Ben ve kardeşim ‘Katillerle yol yürüyen ve destekleyenleri reddediyoruz’ diyerek ahiretimize bir şerh düştük.” ifadelerini kullandı.

‘POLİSLER KÜFÜR VE HAKARET ETTİ’

Akyüz, “Henüz protesto alanına gidemeden polis çemberi içerisine alınarak giriş çıkışlarımıza engel olundu” diyerek şunları söyledi:

Bu süreçte çemberden çıkmak istediğini söyleyen arkadaşlarımız oldu fakat memurlar artık çok geç olduğunu kimsenin çemberden çıkmayacağını belirttiler. Yaşanan kargaşada polis memurlarının uyguladığı orantısız güç, küfür ve hakaret içeren söylemleri, sergiledikleri tavırlar ortamın gerilmesine sebep oldu… Defaatle çevredeki polislere haklarımı hatırlatarak gözaltı işleminin hukuka aykırı olduğunu, avukat olduğumu, herhangi bir direniş göstermediğimi, zor kullanmalarını gerektirecek bir durum olmadığını belirttim. Fakat avukat olduğumu belirtmem daha sert bir müdahale ile karşılaşmama sebep oldu.

‘ARACA ALINDIKTAN SONRA TERS KELEPÇELER ÇIKARILMADI’

Polise karşı mukavemet göstermediğini söyleyen Beyza Akyüz, “Fakat ters kelepçe takılarak bekletildim. Koluma giren polis memuru galiz küfürler ederek “avukatsan kurtar kendini, ben devletim sen kimsin” diyerek hakaretlerine devam etti” şeklinde konuştu ve sözlerine şöyle devam etti:

“Araca alındıktan sonra da kelepçeler çıkartılmadı. Araçtaki polisler gözaltında olmadığımızı, muhafaza altına alındığımızı belirterek hukuki dayanağı olmayan açıklamalar yaptılar. İlgili işlemin hukuka aykırı olduğunu açıklasak dahi herhangi bir etkisi olmadı. Emniyete getirildikten sonra otoparkta araç içerisinde saatlerce bekletildik. Tüm bu süreçte herhangi bir gözaltı kararı tarafımıza gösterilmedi.”

‘YAŞADIĞIM ÜLKE GERÇEĞİNİ ÖĞRENMİŞ OLDUK’

Kendilerine yönelik alan ve iftira dolu paylaşımlar, Mossad ajanlığına varan ithamlar yapıldığına dikkati çeken Akyüz, “Bir kez daha yaşadığım ülke gerçeğini öğretmiş oldu” diyerek şu ifadeleri kullandı:

“Şahsıma ve arkadaşlarıma iftiralar atanlar, gerçeği çarpıtmaya çalışan tetikçiler sadece dünyalıklarını o da bir süreliğine kurtarmak için bunu yapıyorlar. Onlarda ahlak, şeref ya da utanma aramıyoruz zaten. Uşaklık yaptıkları merkezler güçten düşünce onlar da şereflerini kaybetmiş olarak unutulup gidecekler.”

‘SIRADAN BİR VATANDAŞIM, ALALADE BİR MÜSLÜMANIM’

İstiklal Caddesi’ne yaka paça gözaltına alınan Ruken rumuzlu (@rukendir) başka bir kadın ise, “Ben sıradan bir vatandaşım, alelade bir Müslümanım. Hiçbir siyasi hareket, oluşum veya yapı ile bağım yok. Son filistin olayları başlayana kadar da şahsen hiçbir eylemin içinde olmadım.” diyerek şunları söyledi:

“Bu vesileyle belirtmek isterim ki tartıştığımız konu şahsım, iç siyaset veya kişisel polemikler olmamalıdır. Filistin meselesi iç siyasi hesaplaşmaların, kişisel karalama kampanyalarının bir parçası haline geldiği anda Filistin davasına zarar vermeye başlayacaktır. “

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com