Temiz Hava Hakkı Platformu’ndan ‘Maraş’ uyarısı: Erken ölümler artacak

Maraş’taki kömür yakıtlı Afşin Elbistan Termik Santrali'nin, yapılacak 688 MW’lık ek iki üretim ünitesiyle genişletilmesi planlanıyor. Temiz Hava Hakkı Platformu, 7 Eylül Dünya Temiz Hava Günü'nde bölgede yaşanacak erken ölümlere dikkat çekti, kömüre değil sağlığa ve temiz havaya yatırım çağrısı yaptı.

  • ü
  • 07 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun 7 Eylül Dünya Temiz Hava Günü’nde yayınladığı rapor; kömür yakarak elektrik üreten Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne ek iki ünite yapılması durumunda ortaya çıkacak hava kirliliğinin neden olacağı erken ölümleri, kronik hastalıkları ve bu sağlık etkilerinin yol açacağı toplam ekonomik maliyeti gözler önüne serdi.

Büyük ölçekli yeni bir santrale eşdeğer bu genişleme projesi bölgede santrallerin kurulması ile 1980’lerden beri yaşanan halk sağlığı sorunlarını daha da derinleştireceği belirtildi. Projenin sağlık etkilerinin yol açacağı ekonomik yükün ise 88,4 milyar lira yani 2,6 milyar dolar olacağı ifade edildi.

2 BİN 268 ERKEN ÖLÜME YOL AÇACAK

Rapora göre; Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne yapılacak iki ek üniteden kaynaklanacak hava kirliliği, 35 yıllık işletme süresi boyunca 2.268 erken ölüme yol açacak. 2.896 çocuk astım hastası olurken, kirlilik 907 bebeğin erken ve 514 bebeğin gelişimini tamamlamadan düşük ağırlıkla doğmasına yol açacak. Termik santralin yol açtığı hastalıklar nedeniyle 755.904 iş günü kaybı yaşanacak.

88,4 MİLYAR TL İLE 29 HASTANE KURULABİLİR

Yapılan modelleme çalışması, erken ölümler, hastane başvurularından kaynaklanan sağlık harcamaları ve diğer tıbbi harcamaların toplamının ortalama olarak 2,6 milyar dolara güncel döviz kuru ile 88,4 milyar TL’ye ulaşacağını gösteriyor. 88,4 milyar TL’lik bu sağlık maliyeti, kamu yatırımlarına aktarılsa, her biri 500’er yataklı 29 hastane kurulabilir.

Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Deniz Gümüşel, sağlık etkilerine ve ekonomik maliyete dikkat çekerek şunları söyledi:

‘KÖMÜRE DEĞİL SAĞLIĞA VE TEMİZ HAVAYA YATIRIM’

“Sağlık etkilerini ve ekonomik maliyetini hesaplarken santralin hava kirliliğini önleyici tüm yatırımları eksiksiz yaptığını ve Türkiye’deki hava kalitesi mevzuatına tam olarak uyduğunu varsaydık. Buna rağmen 88,4 milyar TL’lik bir sağlık maliyeti ortaya çıktı. Yani ne kadar ileri teknolojili filtre de taksanız, kömürü yakarak elektrik üretmek halk sağlığına ve ekonomiye çok büyük yük getiriyor. Sağlık kayıplarından oluşacak ekonomik maliyet engellenerek, bölgede yıllardır termik santraller nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarının çözümüne kaynak yaratılabilir. 7 Eylül Dünya Temiz Hava Günü için çağrımız şu: Artık kömüre değil sağlığa ve temiz havaya yatırım yapmanın zamanı.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com