Taşgetiren: Erdoğan’ı “Nass duyarlılığı”nı buz dolabına kaldırmaya ikna edecek ne söylediler?

Erdoğan'ın 'U dönüşü' politikalarına değinen Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, "Erdoğan’ı “Nass duyarlılığı”nı buz dolabına kaldırmaya ikna edecek neleri söylediler?" diye sordu.

  • ü
  • 04 Şubat 2024
  • ü
  • Gündem

Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın söylem değişikliklerini kaleme alan ve ‘U dönüşü’ politikalarına değinen Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, “Acaba Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “Nass duyarlılığı”nı buz dolabına kaldırmaya ikna edecek neleri söylediler, söylediklerini gerçekleştirebileceklerine nasıl ikna ettiler?” diye sordu.

Pazar günkü “Neden nasıl geldi, neden nasıl gitti?” başlıklı yazısında Taşgetiren, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın görevden alınmasına dikkat çekerek, “Dünya “Tayyip Erdoğan’ın U dönüşü” diye okuyordu. İddialı törenlerle ilan ettiğimiz “Heterodoks”’tan “Ortodoks”a dönüyorduk, dile kolay. Bir ekip gidiyordu, başkası geliyordu. Eski yolu açık açık “irrasyonel” diye nitelemesek de yeni yolu açık açık “Rasyonaliteye dönmekten başka çare yok” diye ilan ediyorduk.” diyerek Erdoğan’ın son konuşmalarındaki ‘Şeriat’a referans veren sözlerini değerlendirdi. Erdoğan’ın “Nass var nass”ı çok önce söylediğini, “Ben burada oldukça faiz yükselmeyecek” ifadelerini en inandırıcı ses tonlarıyla dillendirdiğini, ancak, son 8 ay içerisinde faizlerin yüzde 8.5’tan yüzde 45’e çıkarılmasına ses çıkarmadığını hatırlattı. Karar yazarı, “Buna ekonomideki dibe vuruşa bakıp kendi değerlendirmesi ile mi gelmişti yoksa, yeni ekip mi ikna etmişti, bilmiyoruz.” dedi.

‘ŞERİAT, NASS…’

Ahmet Taşgetiren, yazısına şöyle devam etti:

“Yeni ekip… İki ayak var: Mehmet Şimşek, Hafize Gaye Erkan. Birincisi Hazine ve Maliye Bakanı oldu, ikincisi Merkez Bankası Başkanı… Mehmet Şimşek Ak Parti dünyasınca biliniyordu. Gelmişliği gitmişliği vardı. Hafize Gaye Hanım ise yeniydi. Pırıltılı bir CV’si vardı. Amerikalarda bankalarda üst yönetici olmuştu, kadındı, gençti… İsmi başarı öyküsü ile birlikte sunuldu Türkiye’ye…

Mehmet Şimşek’in de dış ilişkilerinin iyi olduğu ifade ediliyordu. Acaba dış ilişkileri iyi iki önemli isim, Türkiye’yle çok ihtiyaç duyduğu yabancı sermayeyi getirebilir miydi?

Acaba Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “Nass duyarlılığı”nı buz dolabına kaldırmaya ikna edecek neleri söylediler, söylediklerini gerçekleştirebileceklerine nasıl ikna ettiler?

İkna ettiler ki Nebati gitti, Kavcıoğlu gitti, Şimşek geldi, Hafize Gaye Hanım geldi.”

YENİ BİR ‘RAZI OLUŞ’ DÖNEMİ

Erdoğan’ın bazı kararlara mecbur kaldığını söyleyen Taşgetiren, “Cumhurbaşkanlığı makamı için yeni süreç bir “Razı oluş”u ifade ediyor, o da tıkanmışlığı, dibe vurmuşluğu… Peki ama Mehmet Şimşek’in memleketi buradan çıkaracağına nasıl ikna oldu Beştepe iradesi? Mehmet Şimşek bu işi iyi biliyor idiyse, neden çok daha önce, böyle bir dibe vuruş gerçekleşmeden ona baş vurulmamıştı ki? Memleket Berat’ın ve Nebati’nin deneme alanı mıydı?” ifadelerini kullandı.

Karar yazarı, Şimşek’in kaderi konusunda seçimler sonrasına yönelik tahminler olduğu belirterek AKP çevrelerinde konuşulan kulis bilgilerini yazdı: “Faizler 45 oldu, enflasyon düşmedi” gibi bir cümlenin Beştepe’de başka ekonomi dünyasında başka, Ak Parti kulislerinde başka değerlendirileceği yönündeki söylentileri yabana atmamak gerekiyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com