Tartışmalı isim Akın Gürlek’ten ‘yakın arkadaş’ şartı: İstanbul Adliyesi’ni birlikte yönetecekler

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak atanan Akın Gürlek'in, Ankara Başsavcı Vekili Can Tuncay'ın da İstanbul'a atanmasını istediği iddia edildi. Üniversite sıralarından beri birlikte olan ikili, İstanbul Adliyesi'ni birlikte yönetecek.

  • ü
  • 08 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevine getirilmesinin ardından dikkat çeken bir atama daha yapıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Can Tuncay, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görevlendirildi. Bu atamayla tekrar buluşan Gürlek ve Tuncay, üniversite sıralarında birliktelerdi. İkili İstanbul’da görev yaptıkları dönemde birçok davada da birlikte çalıştılar.

Adalet Bakan Yardımcısı olmadan önce en son İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görev yapan Gürlek, birçok siyasi davada verdiği kararlarla ön plana çıkan bir isimdi. Gürlek, geçmişte Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP’li eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlara verdiği hapis cezaları ile CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını uygulamamasıyla tanınıyor.

Gürlek, başsavcı olarak geri döndüğü İstanbul Adliyesi’nden ayrılıp Adalet Bakan Yardımcısı olarak görevlendirilmeden önce, Tuncay İzmir’e gönderilmişti. İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak 3 yıl görev yapan Tuncay, geçen yıl ise Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görevlendirildi.

KULİS: GÜRLEK’TEN TUNCAY ŞARTI

Gazete Duvar’daki habere göre; başkentteki görevi 1 yıl süren Tuncay ile Gürlek, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde aynı dönem eğitim gördüler. Tanışıklıkları 2000’li yılların başlarına dayanan ikili, İstanbul’da yeniden bir araya geldi. Yargı kulislerinde, Gürlek’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda görevlendirileceğini öğrendiğinde, ilk olarak ekibine Can Tuncay’ın alınmasını istediği konuşuluyor.

Tuncay’la ilgili dikkat çeken başka bir ayrıntı ise, yine üniversite döneminden. O dönem sol hareket içinde bulunan öğrencilerle yakın mesaisi olan Tuncay, solcu kimliğiyle bilinen öğrencilerle aynı evi paylaşıyordu. Hukukçu bir aileden gelen Tuncay’ın annesi ve babası uzun yıllar hakimlik yaptı. Hatta, emekli olan ancak 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra mesleğe geri dönen annesi Tülin Tuncay, geçen yıl yaş haddinden emekli oldu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com