SONAR Araştırma: Ekonomik kriz, ilginç siyasi gelişmelere gebe

SONAR Araştırma'nın “Ekonomi nedeniyle siyasi tercihinizi değiştir misiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 28.2’si "Evet" yanıtını verdi. Araştırma şirketi "Bu durumun bir yıl daha devam etmesi halinde iç siyasette ilginç ve önemli gelişmeler yaşanabileceği dikkate alınmalıdır" değerlendirmesini yaptı.

  • ü
  • 14 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

SONAR Araştırma, 2024 yılı Temmuz ayında, 26 ilde toplam 3 bin 271 kişi ile görüşerek gerçekleştirdiği anket sonuçlarını paylaştı.

Ankette katılımcılara, “Sizce erken genel seçim yapılmalı mıdır?” sorusu yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 51.4’ü “yapılmalı”, yüzde 42.1’i de “yapılmamalı” diye yanıt verdi.

Haziran ayında ise erken genel seçim konusunda halkın 48.1’i erken seçime karşı çıkmıştı. SONAR, bir ay sonra gerçekleştirdiği anketin ortaya koyduğu değişimle ilgili “Yapılmamalıdır diyenlerin oranının yüzde 6 azalması dikkat çekicidir” notunu düştü.

EN ÖNEMLİ SORUN ENFLASYON

“Türkiye’nin en önemli sorunu sizce nedir?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 55.5’i “ekonomi” derken, “enflasyon/hayat pahalılığı” diyenler de 3.8. Toplamda halkın 59.3’üne göre ekonomi en büyük sorun. Sonrasında sırasıyla “göç sorunu/mülteciler”, “adaletsizlik”, “terör”, “işsizlik” geliyor.

SONAR söz konusu sonuçlarla ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu; “Uzun süredir ekonomi Türkiye’de toplum yaşamını etkileyen en önemli sorundur. Bu durumun bir yıl daha devam etmesi halinde iç siyasette ilginç ve önemli gelişmeler yaşanabileceği dikkate alınmalıdır.”

YÜZDE 28, ‘SİYASİ TERCİHİMİ DEĞİŞTİRİRİM’ DEDİ

Ankette “Ülke genelinde yaşanan ekonomik gelişmeler nedeniyle siyasi tercihinizi (oyunuzu) değiştirdiniz mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 28.2’si oyunu değiştireceği yanıtını verdi.

“Son bir yılda parasal durumunuzda bir iyileşme mi yaşadınız, yoksa gerileme mi yaşadınız?” sorusuna da katılımcıların yüzde 72.3’ü gerileme yaşadığını, yüzde 17.9’u aynı kaldığını, yüzde 8.7’si de iyileşme yaşadığını ifade etti.

Ankette ayrıca “Gelecek altı ay içinde sizce Türkiye ekonomisi iyiye mi gider yoksa kötüye mi gider?” diye soruldu. Katılımcıların yüzde 67.5’i kötüye gider derken yüzde 18.7’si iyiye gideceğini düşünüyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

YÜZDE 71, TATİLE GİDEMEDİ

“Bu yaz tatile gidecek misiniz?” sorusuna da ankete katılanların 70.8’i “Hayır gitmeyeceğim” yanıtını verdi. “Evet gittim” diyenlerin oranı yüzde 15.5, “Henüz gitmedim ama gideceğim” diyenlerin oranı da yüzde 12.4.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com