Yunanistan’ın gözde turizm merkezlerinden biri olan Santorini Adası’ndaki depremlerle ilgili uzmanların hazırladığı rapora göre, bölgede yaşanabilecek 7,5 büyüklüğündeki bir depremin Türkiye’yi de etkileyecek. Tsunami riskine dikkat çeken uzmanlar, dalgaların Türkiye kıyılarında 500 metre içeri girebileceğini belirtti.
Santorini Adası, son haftalarda yoğun sismik hareketliliğin ortasında bulunuyor. 28 Ocak’tan bu yana bölgede meydana gelen artçı sarsıntılar, uzmanları bölgenin depremselliği ve olası etkileri konusunda incelemeler yapmaya sevk etti. Türkiye’den de akademik bir heyet, Santorini’de devam eden depremlerle ilgili önemli bir ön değerlendirme raporu hazırladı.
AA’nın bildirdiğine göre; Dokuz Eylül Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan heyet, Santorini çevresinde yaşanan depremlerin Türkiye kıyılarında yaratabileceği olası etkileri incelemek için bir dizi araştırma gerçekleştirdi. Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir başkanlığında oluşturulan ekipte jeoloji ve jeofizik mühendisleri ile deniz bilimleri uzmanları yer aldı. Heyet, bölgedeki sismik hareketlerin Türkiye kıyılarında yol açabileceği potansiyel tehlikeleri değerlendirdi ve sonuçları bir rapor haline getirdi.
Santorini’nin kuzeydoğusunda yer alan fayların sismik olarak oldukça aktif olduğunu belirten araştırmacılar, tarih boyunca bu bölgede 7,5 büyüklüğüne varan depremler yaşandığını vurguladı.
Raporda, Santorini Adası’ndaki en büyük patlamanın geçmişte bu bölgede gerçekleştiği ve bunun volkanik faaliyetler ile birlikte şiddetli depremleri tetiklediği belirtiliyor. Uzmanlara göre, bölgedeki tektonik hareketler yalnızca Yunanistan ve Ege’yi değil, Türkiye kıyılarını da etkileyebilir.
Araştırmalara göre, Santorini bölgesindeki olası bir büyük depremin ardından tsunami dalgalarının oluşma ihtimali yüksek. Bu tür sarsıntılar, özellikle su altı fayları ve volkanik hareketler nedeniyle tsunami yaratma potansiyeline sahip.
Raporda, 1956 yılında Amorgos Fayı üzerinde meydana gelen depremin ardından oluşan tsunaminin Çanakkale ile Fethiye arasındaki kıyıları belirli ölçülerde etkilediği belirtiliyor. Uzmanlar, benzer bir sarsıntının tekrarlanması durumunda tsunami dalgalarının Ege kıyılarında 2 metreye kadar yükselebileceğini ve belirli bölgelerde 500 metre içeri girebileceğini öngörüyor.
Santorini’ye 150-350 kilometre uzaklıkta yer alan Türkiye kıyılarında, tsunami dalgalarının en erken 30 dakika içinde ulaşabileceği, bazı bölgelerde ise 3 saate kadar sürebileceği belirtiliyor. Uzmanlar, bu süre zarfında kıyı bölgelerinde yaşayan vatandaşların güvenli alanlara yönlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Raporda yer alan bir diğer önemli tespit, Santorini merkezli büyük bir depremin Türkiye’de hissedilme derecesi oldu. Uzmanlar, Türkiye’nin Santorini’den 150-350 kilometre uzaklıkta olduğunu ve bu nedenle depremin burada en fazla 5 şiddetinde hissedileceğini belirtiyor.
Ancak İzmir, Kuşadası ve Gökova Körfezi gibi alüvyon zemin üzerinde yer alan bazı bölgelerde bu şiddetin 8’e kadar çıkabileceği konusunda uyarılarda bulunuluyor.
Özellikle riskli yapıların belirlenerek önlem alınması gerektiğini söyleyen uzmanlar, binaların deprem yönetmeliklerine uygun hale getirilmesinin ve kıyı bölgelerindeki yapılaşmanın bu gerçekler göz önünde bulundurularak düzenlenmesi gerektiğini vurguluyor.
Araştırmacılar, Ege kıyılarında tsunamiye yol açabilecek büyük bir deprem ihtimaline karşı erken önlemlerin alınmasının hayati önem taşıdığını söylüyor. Türkiye’nin güneybatı kıyılarında tsunami riski taşıyan bölgelerde acil durum tahliye planları yapılması ve kıyıda yaşayan halkın bilinçlendirilmesi gerektiği belirtiliyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Özellikle İzmir, Aydın, Muğla gibi şehirlerde afet yönetimi kapsamında yeni senaryoların geliştirilmesi öneriliyor. Uzmanlar, bölgede büyük çaplı bir deprem olması durumunda dalgaların kıyıya ulaşmadan önce insanları tahliye etmek için yeterli zaman olduğunu ve bu zamanın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.