Sırrı Süreyya Önder’in ameliyatını yapan doktor konuştu: Uyanmıyor, gözünü açmıyor

Yoğun bakımda tedavisi devam eden TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Ertan Sağbaş Önder önemli açıklamalarda bulundu.

  • ü
  • 25 Nisan 2025
  • ü
  • Gündem

DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder

Geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan ve ameliyat edilen, sonrasında yoğun bakımda tedavisi devam eden DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Ertan Sağbaş Önder önemli açıklamalarda bulundu.

TBMM Başkanvekili ve İmralı Heyeti Üyesi Sırrı Süreyya Önder, 15 Nisan gecesi aniden fenalaşınca ambulans ile Şişli’deki özel bir hastaneye kaldırılmıştı. Şuuru kapalı bir şekilde hastaneye götürülen Önder’e yapılan tetkiklerde, aort damarının yırtıldığı ve kalp krizi geçirdiği tespit edildi.

‘SAĞLIĞI İLE İLGİLİ BELİRSİZLİK SÜRÜYOR’

Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ertan Sağbaş’ın da aralarında yer aldığı ekip Sırrı Süreyya Önder’i ameliyata aldı. 12 saat süren ameliyat sonrası Önder hayata tutundu.

Ameliyatı yapan ekipte yer alan Ertan Sağbaş, Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu. Kalbin sağ tarafında kasılmanın başladığını hatırlatan Sağbaş, beyin ile ilgili belirsizliğin devam ettiğini söyledi.

DOKTORU NE DEDİ?

İşte Sağbaş’a sorulan sorular ve verdiği yanıtlar…

Önder, size nasıl geldi ve ilk müdahale nasıl oldu?
O gün normal mesaimizi tamamlamıştık. Ameliyatım vardı. Ameliyatımı tamamladım. Çıkmadan önce yine acil bir hasta çıktı. Aort (Atardamar) damarında yırtık vardı. Onu endostent (Yırtık olan aort bölgesine içerden stent yerleştirilme) yaptık. Arkasından da bir hastamızın kalp tamponadı (Sıvı toplanması) gelişmişti. Ona da müdahale ettik. Saat 21.30 gibi hastaneden çıkıp eve gittim. Tam dinlenirken uzman bir doktor arkadaşımız arayarak, ‘Diseksiyon (arot yırtığı) olan bir hastanın olduğunu ve resüsite (kalp masajı) yaptıklarını söyledi. Önce bilincinin yerinde olup olmadığını sordum. Şuuru kapalı yanıtı aldım. Ama aynı zamanda resüsitasyon ilk andan itibaren hiç kesilmeden devam ettirilmiş. Dolayısıyla beyinle ilgili daha iyimser bir tablo çizildi. Ekibin toplanmasını istedim ve hastaneye doğru yolla çıktım. Yaklaşık 20-25 dakikada hastaneye vardım. Hastanın kim olduğuna dair de hiçbir fikrim yoktu. Yolda iken hastanın Sırrı Süreyya Bey olduğunu öğrendim. Özel hocalar toplandı diye bazı spekülasyonlar oldu. Bundan herkes emin olsun; hastanın kim olduğunu bilmiyordum ve bir başka hasta da olsaydı aynı ekip çıkacaktık ve bu ameliyatı gerçekleştirecektik.

Önder’e ilk olarak ne tür bir müdahalede bulundunuz?
Gelişinin 5’inci ya da 10’uncu dakikasında kalbi bir ara çalışmaya başlamış. O süre zarfında arkadaşlar EKO (Kalp ultrasonu) yapmışlar. EKO’da aort kısmında diseksiyon flebini (yırtık emareleri) görmüşler. Yani burada aortun katları içerisinde kanama olur. En iç katmanı merkeze doğru iter o araya kan girince orada bir septum gibi bir yapı gözükür. Bu EKO da patognomiktir (belirleyici). Yani bunu gördüğünüz zaman buna diseksiyon dersiniz. Dolayısıyla da teşhisi netti. Müdahale için o çok önemliydi. O EKO’yu yapıp onun adını koyması çok önemli oldu. Hiç vakit geçirmeden direkt hasta yakınlarıyla görüşüp onaylarını alıp direkt ameliyathaneye resüsitasyonla indirdik.

Hemen ertesinde ise ameliyata aldınız ve bu ameliyat yaklaşık 12 saat sürdü. Bu aşamada ne tür karar ve müdahalelerde bulundunuz?
Kalp masajıyla ameliyat masasına aldık. Kalp masajıyla önce kasık, atar damar ve toplar damarından kalp akciğer makinesine geçtik. Dolaşımı rahatlattık. Sonra kalp masajını bıraktık. Sonra göğsünü açıp aort anevrizmasını ve diseksiyonunu düzelttik. Sağ koroneri, yani kalp vesilenin 3 tane koroner damar sistemi vardır. Bunlardan sağda olanı diseksiyon hattının içerisinde kalmış. O diseksiyonun yalancı lümenindeki kan akımı bu sağ koroner ağzını kollabe (kapatmak) etmiş. Yani içe doğru böyle büzüştürür gibi yapıp ağzını tıkamış. Bu da kalp adalesine kan gidişini engellemiş. Ve kalp krizi oluşmaya da başlamış. Yani hastamızda hem diseksiyon vardı hem de kalp krizi vardı. İki ağır pataloji vardı. Bu durumu görünce bypass kararı aldım. Ayağından damar çıkardık ve oraya bypassını da yaptık ve patolojiyi tamamen düzelttik. Sonra kalbi biraz dinlendirdik. Çünkü kalp çok hırpalanmış ve yorulmuştu. Sonra kalp akciğer makinesinden çıkmayı denedik ama çıkamadık. Bunu tahmin ettiğimiz için ECMO’yu (Akciğer ve kalbin yerini tutan suni dolaşım cihaz) da hazırlamıştık.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

ECMO desteğinden çıktık. Kasık damarından atar damar toplar damarla kalp akciğer makinesine geçtik. Bir nevi kalp akciğer makinesi gibi. Yani vücuttaki kan dolaşımı sağlıyor. Bu hem akciğerin hem de kalbin yerini tutabiliyor. Dolayısıyla o sırada kalp dinleniyor. Günlerdir kalbi dinlendiriyoruz. Asıl vücut dolaşımını sağlayan ECMO’dur. ECMO desteğiyle çıktık. Sadece cilt altı kapattık. Kalp ödemli olduğu için kemiği de birleştirmedik. Bu şekilde çıktık.

Ameliyat sonrasında kalbin sağ tarafının kasılmadığına dair açıklamalarınız oldu. Sonrasında ise kasılmaya başladığını paylaştınız. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ameliyattan sonra 2-3 gün bekledik. Sonra tekrar ameliyata aldık. Bu sefer hem içerisini temizledik hem de kalbe bakıp gözlemledik. İlk ameliyatta kasılmayan sağ tarafın kasılmaya başladığını gördük. Bu çok iyi bir şey. Bu amaçladığımız bir şeydi. Yani kalbi dinlendirelim, sağ kalp kendini toparlasın ve kasılmaya başlasın istiyorduk. İstediğimiz buydu. O bizi çok sevindirdi.

Bu durum normal, beklediğiniz ve amaçladığınız bir gelişme miydi?
Aslında bu bir stunning durumudur. Stunning yani dokuların oksijensiz kalması nedeniyle oluşan bir durum. Stunning normalde beş altı gün sonra açılmaya başlar. Üçüncü günde açılmaya başlamasa bizi çok sevindirdi. Fakat burada şöyle de bir şey var; Göğsü kapattık ama beyin ile ilgili belirsizlik ilk günden itibaren vardı. 1 saat kadar kalp masajı yapılan bir insanın beyni oksijensiz kaldı mı kalmadı mı sorusunun cevabı çok önemlidir. Bu arada patoloji olarak biz yırtığı gördüğümüzde düzelttiğimizi ifade etmiştik. Bu yırtığın aynı zamanda sağ şah damarına doğru ilerlediğini de gördük. Yani kalp masajı yapılırken bu yırtıktan dolayı beyin kanlanmamış da olabilir. Ancak net bir şey bilmiyoruz. Böyle de bir belirsizlik de var.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com