20 Ekim'de tedavi gördüğü hastanede vefat eden Fethullah Gülen, binlerce seveni ve takipçisinin katıldığı bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. Stadyumda düzenlenen törende ABD'nin dört bir yanından, Kanada'dan ve Avrupa'dan gelen birçok insan hazır bulundu. Prof. Dr. Suat Yıldırım'ın kıldırdığı cenaze namazının ardından Gülen'in naaşı defnedileceği yere doğru yola çıktı.
ABD’de sürgündeyken, 20 Ekim tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Fethullah Gülen’in cenaze namazı uzun süre ikamet ettiği alana yakın bir statta kılındı. Gülen’in cenazesi daha sonra Pocono Dağları’ndaki geniş bir yerleşke olan Chestnut Retreat Center’ın arazisinde toprağa verildi.
Polis bölgede geniş güvenlik önlemleri alırken, ailesi, yakınları, arkadaşları ve sevenlerinden oluşan yaklaşık 20 bin kişilik kalabalık cenaze namazı ve dua için New Jersey’in kuzeyindeki küçük bir stadyumu doldurdu.
Törenin ardından Gülen’in cenazesi, birkaç yüz kilometre uzaktaki Saylorsburg, Pennsylvania’da defnedilmek üzere götürüldü. Mezarı, 25 yıl boyunca Gülen hareketinin ve öğretilerinin merkezi haline gelen Pocono Dağları’ndaki geniş bir yerleşke olan Chestnut Retreat Center’ın arazisine götürüldü.
Fethullah Gülen için New Jersey eyaletinin Sussex County kentindeki Skyland Stadyumu’nda düzenlenen cenaze törenine katılmak için binlerce kişi araçlarla ve yürüyerek stadyumun olduğu alana geldi. Sadece sınır ülke olan Kanada’dan ABD’ye yüzlerce aracın cenaze töreni için geçiş yaptığı öğrenildi.
Gülen’in cenaze namazına dünyanın dört bir yanından sevenleri ve öğrencileri katıldı. Cenaze namazını ise Prof. Dr. Suat Yıldırım kıldırdı.
TSİ ile 19.30’da Gülen’in cenazesi öğle namazı ve cenaze namazının kılınacağı stadyuma getirildi. Gülen’in tabutunun üzerine Kabe’den ve Mescid-i Nebevi’den getirilen örtüler konuldu. Mezarına ise 33 farklı ülkeden gelen toprak döküldü.
Yoğunluk nedeniyle cenaze namazı bir saat ertelendi. Farklı dinlerden temsilciler de törende hazır bulundu. Tabutu yedi kıtadan Gülen’in talebeleri taşıdı. Eski NBA oyuncusu Enes Kanter Freedom, Kemal Gülen, Cevdet Türkyolu gibi isimler de bir süre tabutun başında durdu.
Törende stadın zemin ve koltukları tam dolarken, tören alanına ulaşabilenlerin sayısının 20 bin civarında olduğu açıklandı.
Gülen’in cenaze namazına kardeşi Mesih Gülen, yeğenleri, öğrencileri ve binlerce seveni katıldı. Cenaze namazı öncesinde öğrencileri tarafından Kur’an-ı Kerim okundu ve dualar edildi. Bazı anlarda duaların ve konuşmalar İngilizce yapıldı.
Törene yabancı medya ilgisi de yüksekti. ABD’de yayın yapan birçok kuruluşun yanısıra uluslararası haber ajansı Reuters, AFP ve AP de cenazeyi takip ederek aboneleri ile an be an paylaştı.
Cenaze töreninin YouTube’dan yapılan canlı yayın ise 100 binden fazla yakın kişi izledi.
Gülen’in naaşı, defnedilmek üzere alandan ayrılırken; defin merasimine yakın talebelerinin ve aile üyelerinin katıldığı görüldü.
Cenaze namazını kıldıran Prof. Dr. Suat Yıldırım, “Altmış yıllık beraberliğimizde onu hep rızaay-ı ilahi yolunda, Sünnet-i seniyyeye uygun yaşayan bir şahsiyet gördüm. O, 85 yıllık hayatında, Rabbini tanıyan bir kulun yaşayacağı tarzda yaşadı. Üstad kabul ettiği Bediüzzaman`ın sadık bir devamı olarak, o da gerçek bir müceddit oldu.” ifadelerini kullandı.
Gülen’in ABD’deki çalışmalarını destekleyen New York merkezli bir grup olan Alliance for Shared Values (Ortak Değerler İttifakı), Gülen’in “etkisi nesiller boyu hissedilecek entelektüel bir düşünür” olduğunu belirterek, “Bu, yas tutma, düşünme ve dua etme zamanıdır” yorumunda bulundu.
.