Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın, 6 Şubat depremlerinde yakınlarına ulaşamayan bir vatandaşa, Baykar’a ait dronların yeterli çalışmadığını iddia eden paylaşımı nedeniyle açtığı 150 bin liralık tazminat davası sürüyor. Kişilik haklarının zedelendiği öne süren Bayraktar mahkemeye sunduğu beyanda, depremzede yakınının davaya yaptığı çağrı için, “Kamuoyunu kin ve nefrete yönlendirdi, Bayraktar’ın linç edilmesine neden oldu” dedi. Depremzede yakının sosyal medyayı ve basını da “saldırı ve algı oluşturmak için kullandığını” öne süren Bayraktar, İHA’larının aynı dönem deprem bölgesinde uçuş yaptığını belirtti.
T24’ten Sibel Yükler’in haberine göre; Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından, 9 Şubat 2023 tarihinde Twitter hesabından Baykar’ın insansız hava araçlarıyla (İHA) ilgili bilgi verdi. Bayraktar, paylaşımında, “Millî İHA’larımız depremin ilk gününden bu yana Milletimiz için nöbette! 9 Bayraktar AKINCI ve 22 Bayraktar TB2 zorlu hava şartlarına rağmen kriz masasına destek amacıyla görev uçuşlarına devam ediyor. Tüm gayretimiz ve çabamız milletimiz için seferber” ifadelerini kullandı.
Aynı günlerde depremde haber alamadığı yakınlarını arayan Aydın Aydoğan isimli vatandaş ise 17 Şubat 2023 tarihinde, Twitter hesabından Selçuk Bayraktar’ın fotoğrafını paylaşarak Baykar dronların yetersiz çalıştığını öne sürdü. Aydoğan, “Şirketinin yaptığı dronlar depremden sonra bir kısmı dondu, bir kısmı kanat problemi yaşadı, uçamadı. TSK kendine ait ANKA kuşlarını uçurdu 3 gün, iletişim hizmeti normale döndü. Haberi AA yapınca haberi kaldırtıp bölgeye gitti, sanki kendi dronları gibi sahiplendi” paylaşımı yaptı.
Selçuk Bayraktar bu paylaşım üzerine Aydoğan’a dava açarak, 150 bin liralık manevi tazminat talep etti. Bayraktar, kişilik haklarının ve itibarının zedelendiğini öne sürdü.
Şikâyet üzerine açılan davanın ilk duruşmasında Aydoğan, Malatyalı olduğunu, 6 Şubat depremlerinde birçok yakınını kaybettiğini ve hâlâ hastanede tedavisi süren yakınlarının olduğunu söyledi. Söz konusu paylaşımın 6 Şubat’ta akrabalarının öldüğü ve yakınlarına ulaşamadığı 3 günü kapsadığını belirten Aydoğan, dönemin AFAD Başkanı Yunus Sezer ile dönemin Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in basına verdiği demeçleri de dosyaya delil olarak sundu.
Bugün Bakırköy 16. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek ikinci duruşma öncesi avukatı aracılığıyla dosyaya beyanda bulunan Bayraktar ise depremzede yakının sosyal medyayı ve basını “saldırı amacıyla kullandığını” ve “algı oluşturacak beyanlarda bulunduğunu” öne sürdü. Paylaşımdaki beyanların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği öne sürülen beyanda şu ifadelere yer verildi:
“Davalı bilinçli olarak kamuoyu ile yanıltıcı bilgiyi paylaşarak müvekkil tarafından milli ve özgün olarak üretilen ve geliştirilen İHA ve SİHA sistemlerinin 06.02.2023 tarihinde 7.7 ve 7.4 şiddetinde gerçekleşen deprem afetleri nedeniyle yapılan kurtarma faaliyetlerinde görev yapmadığını, çalışmadığını, arızalı olduğunu, bunun yerine ANKA İnsansız Hava Aracının TSK tarafından uçurulduğunu, müvekkilin üretimini gerçekleştirdiği AKINCI ve BAYRAKTAR TB’nin uçuş yapmamasına rağmen yapmış gibi konunun sahiplenildiğini ve müvekkilin basın organlarına müdahale edip baskı kurarak kamuoyuna yanıltıcı bilgi vermekle itham etmiştir. Davalının toplumun son derece hassas olduğu bir konuda şüphe uyandıracak şekilde beyanlarda bulunduğu sabit olup; davalı müvekkilin kişilik haklarına yönelik saldırı teşkil eden ifadelere inandırıcılığını artırmak için kamuoyunda elinde yazılı belgeler olduğunu ifade etmiştir.”
Bayraktar, depremzede yakının açılan dava için yaptığı çağrı ile paylaşımın altına yapılan “Hırsız damat”, “Düzgün biri değilmiş demek ki” şeklindeki paylaşımları da dosyaya ekledi. Duruşmaya yapılan çağrı kin ve nefrete yönlendirme sayılarak, şu ifadelere yer verdi:
“İfadeler kullanılmasına yol açarak kamuoyunu müvekkil aleyhine kin ve nefrete yönlendirmiş, müvekkilin adeta linç edilmesine neden olmuştur. Davalı kendi adına kayıtlı Twitter hesabından müvekkil hakkında gerçek dışı beyanlarda bulunmakla yetinmemiş, müvekkile açıkça hakaret etmiştir.
Davalı hakkında açılan bu dava sebebiyle basın organlarına birtakım açıklamalarda bulunmuş, yapmış olduğu açıklamalarda kendisinin gerçek dışı beyanda bulunduğunu kabul ederek kamuoyunu yanılttığı açıkça beyan etmek yerine; açılan davayı ‘depremzedelere açılan bir dava olduğunu’ belirterek müvekkilin ticari bir amaçla hareket ettiği konusunda algı yaratmaya devam etmiştir.
“Davalının iddialarının aksine müvekkilin Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri olduğu Baykar tarafından üretilen Bayraktar Akıncı ve Bayraktar TB2 deprem bölgelerinde görev uçuşları yapmış, uçuşlar sırasından alınan görüntü ve veriler ilgili birimlere aktarılmış, bu veriler ve görüntüler kurtarma faaliyetlerinde kullanılmıştır. Baykar, kendi Twitter hesabından yapmış olduğu birçok paylaşımda Bayraktar TB2’nin ve Bayraktar AKINCI’nın uçuş süreleri belirtilerek deprem bölgelerinde görev aldıklarını bildirmiştir.”
6 Şubat depremi yaşandığında, aynı tarihlerde medyada çıkan bazı haberlerde “deprem bölgesinde İHA araçlarının kullanılmadığı” iddia edildi. Bu iddialar üzerine 9 Şubat 2023’te açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Genel Kurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından sağlanan verilerle birlikte Göktürk uydu verileri, İHA’lardan elde edilen verilerin ve Aksungur İHA görüntülerinin afet bölgesinde yapılan çalışmalarda aktif rol aldıkları” bilgisini verdi.
Dönemin AFAD Başkanı Yunus Sezer ise 10 Şubat’ta açıklama yaparak, “Olumsuz hava şartları nedeniyle belli bir dönem uçuş olmadı. İHA ve SİHA uçamadığı için görüntü alma şansımız olmadı” dedi.
BAYKAR Medya İlişkileri Direktörü İlker Akgüngör de iddialara kendi Twitter hesabından yanıt verdi. 11 Şubat’ta açıklama yapan Akgüngör, TSK ve İçişleri Bakanlığı envanterinde yerli İHA’ların depremin ardından hemen hasar tespiti, arama kurtarma ve koordinasyon için havada olduğunu açıkladı. Selçuk Bayraktar’ın verdiği Baykar’a ait İHA uçuş bilgilerini de paylaşan Akgüngör, ayrıca TUSAŞ tarafından üretilen ANKA ve Aksungur İHA’larının da görev uçuşlarını yaptığını belirtti.