Sedat Peker’in, Ağar ve Eken’i işaret ettiği Kutlu Adalı cinayeti dosyası rafa kaldırıldı

Sedat Peker'in öldürülmesinden Mehmet Ağar ve Korkut Eken'i sorumlu tuttuğu, gazeteci Kutlu Adalı cinayeti dosyasının zamanaşımına uğradı. Dosyada adı geçen Eken'in ifadesine bile başvurulmadığı ortaya çıktı.

  • ü
  • 29 Şubat 2024
  • ü
  • Gündem

Sedat Peker’in öldürülmesinde Mehmet Ağar ve Korkut Eken’i işaret ettiği, 6 Temmuz 1996’da katledilen gazeteci Kutlu Adalı cinayeti dosyasının rafa kaldırıldığı öğrenildi.

Sedat Peker videoları ve kardeşi Atilla Peker’in ifade vermesi sonrası başlatılan soruşturmaya ilişkin karar geçen 21 Şubat’ta verildi. Takipsizlik kararının dayanağını cinayetin zaman aşımına uğraması oluşturdu. Kararda, cinayetle ilgili zaman aşımının 20 yıl olduğu ve bu tarihin de 6 Temmuz 2016’da dolduğu öne sürüldü. Kararda ayrıca, cinayete ilişkin Kıbrıs’ta yapılan soruşturmada da faillerin bulunamadığı kaydedildi.

Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin bildirdiğine göre, karar verilirken dosyanın şüphelisi olan Korkut Eken’in ifadesinin hiç alınmadığını ortaya koydu

DOSYA ADIM ADIM KAPATILDI

Sedat Peker, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın kendisine “Kutlu Adalı, Kıbrıs’ı Rumlara satmak istiyor” dediğini devamında ise “Bana iki tane profesyonel bul” diyerek Adalı’nın öldürülmesi için tetikçi talebinde bulunduğunu açıklamıştı. Peker açıklamasının devamında, kendisinden 2 yaş büyük ağabeyi Atilla Peker’i, Ağar’ın talebi doğrultusunda Korkut Eken ile birlikte hareket etmesi için görevlendirdiğini kaydetmişti.

KARDEŞ PEKER İFADE VERDİ, SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Peker’in açıklaması sonrası ağabeyi Atilla Peker, Adalı cinayeti ile ilgili kapsamlı bir açıklama yaptı. Peker, Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı’na da başvurdu. Peker’in başvurusu üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Peker’in ifadesi alındı.

İLK GÖRÜŞME ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Atilla Peker ifadesinde özetle, kardeşi Sedat Peker tarafından, 1996 yılı mart veya nisan ayında telefonla aranması üzerine Ankara’ya gittiğini kaydetti. Ankara’da Sheraton Otel’e gittiğinde Korkut Eken ve Sedat Peker’in bir arada olduğunu anlatan Atilla Peker, bu görüşmede Eken’in, öldürülecek kişi ile ilgili isim vermeden genel bir açıklamada bulunduğunu söyledi.

EKEN, SAHTE KİMLİKLE UÇTU

Bu görüşmeden bir gün sonra Eken’le birlikte THY uçağı ile KKTC’ye gittiklerini anlatan Peker, dikkat çeken iki ayrıntıya da değindi. Peker, Eken’in yolculuğunu ‘Mustafa’ isimli bir kişi adına düzenlenen kimlik ile yaptığını ve bu Eken’in verdiği Jericho marka silahla uçuş yaptığını aktardı.

Emekli Orgeneral Galip Mendi Dönemin Ege Ordusu komutanı görevindeyken

CİNAYET İÇİN UZİ VERDİ

Lefkoşa’ya gittiklerinde Sivil Savunma Dairesi Başkanlığı’na gittiklerini anlatan Peker o dönem Albay rütbesinde olan G. M. ve yardımcısı Yarbay E. T. ile tanıştırıldığını söyledi. İfadesinin devamında Eken’in, daha önce verdiği tabancanın yanı sıra susturucu takılı Uzi marka bir silah da verdiğini, bu silahın kullanımı ile ilgili kendisine kısa süren bir eğitim de verdini kaydetti.

İTİRAF ETTİ: EVİNİN ETRAFINDA KEŞİF YAPTIK

Peker, Kutlu Adalı’nın evinin çevresinde en az iki kez Eken ile birlikte keşif yaptıklarını anlattı. Peker, cinayet planında bir ‘aksama’ yaşandığını işaret ederek Eken’in kendisine “Yarın uçak ile Türkiye’ye döneceğiz. Ancak bu iş için tekrar geleceğiz” ifadelerini kullandığını kaydetti.

EKEN: BİZ O İŞİ HALLETİK

Peker, İstanbul’a döndükten 1 ay sonra tutuklandığını belirtti. Peker, cezaevinde bulunduğu bir sırada Eken’in kendisini arayarak cezaevine ziyaretine geleceğini ilettiğini belirtti. Peker ise, Eken’e, hastaneye gitme bahanesi ile kendisini ziyaret edebileceğini söyledi. Peker, hastaneye gitmek üzere çıktığı cezaevinden Eken’in bulunduğu Silivri’deki bir otele gittiğini belirterek devamında şunları söyledi: “Otelin lobisinde Korkut Eken, yanında kardeşim Sedat Peker ve tanımadığım 2 kişi vardı. Eken’in yanına gidince ‘Bak… Seninle gittiğimiz o olayı hallettik’ şeklinde beyanda bulundu.”

KUTLU ADALI KİMDİR, NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

Peki, Sedat Peker’in öldürülmesinde Ağar ve Eken’i işaret ettiği Kutlu Adalı kimdir?

Sedat Peker’in 2022 yılında yayınladığı videolarda, ‘derin devletin başı’ olmakla suçladığı eski Bakan Mehmet Ağar’ı, faili meçhul şekilde öldürülen Kutlu Adalı cinayetini açıklamakla tehdit etmesi gündeme bomba gibi düşmüştü. Peki Kutlu Adalı kimdir, nasıl, nerede ve kim tarafından öldürüldü? AİHM, Türkiye’yi Adalı cinayeti için neden mahkûm etti?

3 Aralık tarihi Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı 1996’da faili meçhul bir cinayette katledilmişti. Sedat Peker’in Adalı cinayetine ilişkin videolarında dile getirdiği iddiaların ardından Türkiye’de yeni bir soruşturma başlatıldı, KKTC’de ise araştırma komitesi kuruldu. Ancak o günden bu güne hiçbir sonuç alınabilmiş değil.

Sedat Peker paylaştığı 7’inci videosunda, gazeteci Kutlu Adalı‘nın katledilmesiyle ilgili çarpıcı iddialarda bulunmuştu. Mehmet Ağar ve Korkut Eken’in kendisinden tetikçi istediğini ve gönderdiğini anlattı.

Daha önceki yayınlarında da organize suç örgütü lideri Sedat Peker, kendisine ve yakına damlarına yönelik operasyonun ardından yayınladığı iki videoyla önemli ifşalarda bulundu. ‘Derin devletin başı’ dediği eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’la ilgili iddialarına yayınladığı ikinci videoda da devam eden Peker, bu kez de 1996 yılında Kıbrıs’ta faili meçhul bir cinayete kurban giden Kutlu Adalı’yı gündeme getirdi. Ağar’ı Adalı cinayetini açıklamakla tehdit eden Peker, “İlerleyen videolarda 1996’da Kıbrıs’ta faili meçhul bir şekilde öldürülen Kutlu Adalı’yı konuşacağız” dedi. Peker’in sözleri Kutlu Adalı’yı bir kez daha gündeme getirdi.

KUTLU ADALI KİMDİR

Kutlu Adalı, 1935 Lefkoşa doğumlu Kıbrıs Türkü bir gazeteci, devlet memuru, şair, yazar ve yayıncı. Antalya’da ilk, orta ve lise eğitimini tamamlayan Adalı, geri döndüğü Kıbrıs’ta 1950’lerden itibaren kitaplar ve dergilerde yazılar yazmaya başladı. Kendisine ait Beşparmak Yayınevi’ni 1959’da kurdu. Beşparmak adlı kültür dergisini çıkardı. Söz, Ortam, Kıbrıs Postası ve Yeni Düzen gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Yaşamı boyunca şiir yazdı.

DENKTAŞ’LA ÇALIŞTI, AYRILINCA MUHALEFET ETTİ

Kutlu Adalı, 1961 – 1972 yılları arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın özel kalem müdürlüğünü yaptı. Fakat kamu hizmetinden ayrılması ile 1985’ten sonra Denktaş’a muhalefet eden ve Kıbrıslılık kavramını öne çıkaran köşe yazıları yazmaya başladı. Kıbrıs Türk Barış Derneği ile Bağımsız ve Federal Bir Kıbrıs İçin Temas Grubu’nun kurucuları arasında yer aldı.

KUTLU ADALI NASIL VE NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ? KUTLU ADALI’YI KİM ÖLDÜRDÜ?

Kutlu Adalı, 6 Temmuz 1996 günü evinin önünde vurularak öldürüldü. Kuzey Kıbrıs yönetimi makamlarının başlattığı soruşturma sonuç vermedi ve cinayeti kimin işlediği belirlenemedi. Bunun üzerine eşi İlkay Adalı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) Türkiye aleyhine dava açtı. 31 Mart 2005’te mahkeme, “cinayet hakkında yeterli ve inandırıcı araştırma yapılmadığı” gerekçesi ile Türkiye’yi mahkûm etti. Türkiye’ye, manevi tazminat olarak İlkay Adalı’ya üç ay içinde ödenmek üzere 20 bin avro, mahkeme masrafları için ise 75 bin avro, toplamda ise 95 bin avro para cezası kesildi.

ST. BARNABAS MANASTARI’NI BASKININI ARAŞTIRDI HEDEF OLDU

Kutlu Adalı cinayetinin arka planında onun ikon müzesi olarak görev yapan ve “paha biçilmez” eski eserlerin yer aldığı St. Barnabas Manastırı’nda yaşanan silahlı bir baskını araştırması vardı. Olay, 14 Mart 1996’yı 15 Mart’a bağlayan gece gerçekleşti; manastırdaki üç nöbetçiyi saf dışı edip bir odaya kilitleyen maskeli ve silahlı kişilerin neler çaldığı açığa çıkarılamadı. Adalı, dokuz gün sonra, 23 Mart günü yayımladığı haberinde baskında KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’na bağlı araçların kullanıldığını açıkladı. Baskılar üzerine Başbakan Hakkı Atun olayın “askerî bir operasyon” olduğunu açıkladı.

Kutlu Adalı, 2 Nisan 1996 tarihinde tehdit edildiğini açıkladı. Bu tarihten sonra da kendisine tehditler devam etti. Ölüm tehditleri dikkate alınmadı ve 6 Temmuz günü evinin önünde suikast gerçekleşerek, Adalı öldürüldü.

EŞİ, “KOCAMI ÖLDÜRENLERİN ERGENEKONCU OLDUĞUNU BİLİYORUM” DEMİŞTİ

Kutlu Adalı cinayetinde, Susurluk kazasında isimleri geçen Abdullah çatlı, Ömer Lütfi Topal, Korkut Eken ve Mehmet Ağar isimleri de zaman zaman gündeme geldi. Adalı cinayetinden önce Abdullah Çatlı’nın Kıbrıs’a geldiği de ortaya çıkmıştı. 2009 yılında Adalı’nın eşi İlkay Adalı Türkiye’deki Ergenekon operasyonları sonrası “Ergenekon’un Kıbrıs ayağının soruşturulmasıyla kocamın katilleri de bulunacak. Kocamı öldürenlerin Ergenekoncu olduğunu biliyorum” açıklamasında bulunmuştu.

KUTLU ADALI’NIN KİTAPLARI

• Köy Raporları, 1961, 1962, 1963
• Dağarcık, 1963, (Gezi yazıları)
• Söyleşi, 1968,
• Çirkin Politikacı Pof, 1969 (Hiciv)
• Hayvanistan, 1969 (Hiciv)
• Sancılı Toplum, 1969
• Köprü, 1969, (Oyun)
• Şago, 1970, (Oyun)
• Nasrettin Hoca ve Kıbrıs, 1971

SEDAT PEKER KUTLU ADALI İÇİN NE DEMİŞTİ?

Sedat Peker tarafından yayınlanan yedinci videoda Kutlu Adalı cinayeti ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı: “Peker, KKTC’de öldürülen gazeteci Kutlu Adalı’nın cinayeti ile ilgili Korkut Eken’i suçladı. Peker, şöyle devam etti: “Korkut Eken bana ‘Kıbrıs’ta bir adam var. Bu adam Kıbrıs’ı Rumlara satmak istiyor’ dedi. Çocuğuz, genciz zaten. Doldur boşalt, doldur boşalt. ‘Sana iki tane profesyonel’ dedi. Ben sana kendi öz kardeşimi vereceğim dedi. Atilla Peker bu işte çok iyidir, uzmandır dedim. Sokaklardan yetişti dedim. Türk Hava Yolları’nda geçmişteki bilet satışlarıyla ilgili hard diskler atılmıyor. Hard disklerden bakılabilir, Korkut Eken ve Atilla Peker cinayetten ne zaman önce gittiler. Yüce Allah bize o insanın kanını bize nasip etmedi. Namuslu adam, bugünleri görmüş ve onun için çalışmış. Rumlara falan ülkeyi satacağı yokmuş. Hep böyle yapıyorlar. Vatanseverlik, vatanseverlik diye milleti coşturuyorlar, herkesi birbirine sokuyorlar. Üç dört gün sonra döndüler. Korkut abiyle konuştum. ‘Tekrardan gideceğiz’ dedi. Sonra bunlara bağlı olan başka bir ekip öldürmüş. Korkut abiyle karşılaştım. ‘O iş halloldu’ dedi. Atilla Peker, kanser hastası oldu evde yatıyor. Namuslu adamdır, korkmaz doğruyu anlatır. Öldürsek öldürdük derdim. Çünkü zaman aşımına girdi, hiçbir hukuki kaidesi yok. Bir şeyden korktuğum için değil. Allah’a yemin olsun, Kuran’a yemin olsun böyle oldu.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com