Santa Maria Kilisesi’ne saldıran IŞİD’çi altı ay önce gözaltına alınıp bırakılmış

İstanbul'daki Santa Maria Kilisesi'ne 28 Ocak 2024'te pazar ayininde saldıran iki IŞİD'ciden birinin altı ay önce gözaltına alınıp bırakıldığı ortaya çıktı.

  • ü
  • 11 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne saldırı düzenlendi. (FOTOĞRAF: OZAN KÖSE / AFP)

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’ne 28 Ocak 2024’te pazar ayininde düzenlenen ve iki kişinin öldürüldüğü IŞİD saldırısına ilişkin iddianamede, saldırganlardan birinin altı ay önceki IŞİD operasyonunda gözaltına alınıp serbest bırakıldığı ortaya çıktı. İkinci saldırganın da “Kuran öğrenmek için Türkiye’ye geldiği” ve savcılıkla bilindiği anlaşıldı.

Halk TV yazarı İsmail Saymaz’ın bugünkü köşesinde aktardığı iddianameye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, IŞİD soruşturması kapsamında 5 Temmuz 2023’te bir dizi adrese baskın yaptı ve çok sayıda şüpheliyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan birisi de kilise saldırganlarından David Tanduev’di.

‘5 TEMMUZ 2023’TE SAAT 05:00’DEKİ BASKINLARDA…’

Bu bilgi iddianamede şu şekilde yer aldı:

“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2023/138872 sayılı soruşturma kapsamında DEAŞ terör örgütüne yönelik Jovıd Hikmatov isimli şahıs 05.07.2023 günü 05:00 sıralarında Davıd Tanduev ve Ismonalı Mirzojonov yakalanmış…”

Tanduev’in gözaltına alındıktan sonra bırakıldığı anlaşılırken, Amırjon Kholiqov adlı ikinci saldırganın da savcılıkça bilindiği görüldü. Bu bilgi, Hikmatov’un 8 Temmuz 2023’teki ifadesinde anlattıkları ile ortaya çıktı.

Tacikistanlı olan Hikmatov, 2022 yılında Telagram’da tanıştığı Muhammad Kırgız’a Kuran öğrenmek istediğini anlattı. Kırgız, “Gel, yardımcı oluruz” deyince Mart 2022’de “Kuran öğrenmek için” Türkiye’ye geldi. Ancak Türkiye’ye geldikten sonra daha iyi bir dini eğitim için İran’a gitmeye karar verdi, Van’da yakalanınca Erzurum ve Edirne geri gönderme merkezlerine gönderildi.

BEYLİKDÜZÜ’NDE IŞİD MEDRESESİ

Edirne Geri Gönderme Merkezi’nde tanıştığı Abdurrahman adlı Tacik, İstanbul Beylikdüzü’nde ‘Muhsin’ adlı kişi tarafından yönetilen medreseyi tavsiye etti. Hikmatov, serbest bırakılınca bu medreseye gitti.

İfadesinde de şunları söyledi: “Abdurrahman, bu adreste Kuran eğitimi alabileceğimi, kalacak yerim ve param olmadığı için kalabileceğimi söyledi. Kamptan çıktıktan sonra gittim.”

‘MEDRESEDE 20 ÇOCUK VARDI’

Hikmatov, IŞİD medresesi için şu bilgileri verdi:

“Üç katlıydı. Yaklaşık 20 çocuk (Tacik, Kırgız, Kazak, Özbek) vardı. Birinci katta ders verilir, ikinci ve üçüncü kat yatakhane olarak kullanılırdı. Muhsin, iş bulana kadar dini eğitim alabileceğimi, temizlik ve yemek işlerinde yardımcı olacağımı söyledi. Mescitte Muhsin’den başka Hamza ve Osman isminde iki Tacik daha vardı. Mescit/medresenin giderlerinin (kira, temizlik, yemek vs) kaldığım dört ay boyunca kim tarafından nasıl karşılandığını bilmiyorum.”

Hikmatov, medresede büyüklerle çocukların birlikte kaldığını anlatıp, Santa Maria Kilisesi saldırganları Kholiqov ile Tanduev’in medresede kaldığını vurguladı:

“Kholiqov, ifademde belirttiğim ‘Hamza’ isimli şahıstır. Mescit/medreseye gittiğimde orada bulunmaktaydı. Benim gibi dini eğitim alır ve işlere yardım ederdi. Tanduev, ben medreseye gittikten üç ay sonra geldi. Medrese işlerine yardım ederdi.”

‘MEDRESEYE YÖNLENDİREN KİŞİ DE MORİTANYA’DA SALDIRI DÜZENLEDİ’

Saymaz’ın aktardığına göre, Hikmatov’un bu medreseye yönlendiren, Edirne Geri Gönderme Merkezi’nde tanıştığı Abdurrahman adlı Tacik de bırakıldıktan sonra Moritanya’da bombalı saldırı gerçekleştirdi. Hikmatov, “Abdurrahman, Edirne Geri Gönderme Merkezi’ndeyken Moritanya’ya gideceğini söylemişti. Muhtemelen çıktıktan sonra gitmiştir. Ne amaçla gittiğini bilmiyorum. Gittikten sonra görüşmedim” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com