Sansürün yeni hali, erişim engelleri: 200 bin alan adı yasaklandı

FreeWebTurkey’in 2023 İnternet Sansürü Raporu'na göre; 2023 yılında 200 binden fazla alan adı yasaklandı, bunun 14 binden fazlasını haber içerikleri oluşturdu. Gazeteciler, erişim engellerinin sansürün yeni biçimi olduğuna dikkat çekti.

  • ü
  • 13 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

FreeWebTurkey’in ‘2023 İnternet Sansürü Raporu’ kamuoyuyla paylaşıldı. ‘Sansür Kıskacında Gazetecilik’ panelinde gazeteciler maruz bırakıldıkları erişim engellerini, deneyim ve gözlemlerini anlattı.

MLSA Eş Direktörü Av. Veysel Ok, erişim engellerinin sansürün yeni bir biçimi olduğunu söyleyerek, durumun ciddiyetinin 6 Şubat depremleri sırasında Twitter’e uygulanan sansür sırasında görüldüğünü belirtti.

200 BİNDEN FAZLA ALAN ADI YASAKLANDI, 14 BİNİ HABER İÇERİĞİ

FreeWebTurkey Proje Koordinatörü Ali Safa Korkut, raporun bulgularını katılımcılar ile paylaştı. 2023 yılında 200 binden fazla alan adının yasaklandığını ve bunun 14 binden fazlasının haber içeriklerinden oluştuğunu söyleyen Korkut, en çok yasaklanan haberlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’ye yakın kimselere yönelik haberlerin oluşturduğunu söyledi.

KARABAY: TTUKLANMAK, HABERİ DAHA GENİŞ KİTELERE TAŞIDI

Aralık 2023’te kamuoyuna açık mahkeme tutanaklarından yaptığı haber nedeniyle önce haberi erişime engellenen ardından ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek’ iddiasıyla altı gün tutuklu kalan gazeteci Furkan Karabay, “Yaptığım haber nedeniyle tutuklanmak, yaptığım haberi daha büyük kitleye yaydı. Aslında iktidarın istediğinin tersi oldu” dedi.

Erişim engellerinin işe yaramadığını vurgulayan Karabay, “Erişim engelleri gerçeği ortadan kaldırmaya çalışıyor. Gerçek her zaman varolacak” dedi.

‘MEZOPOTAMYA HABER AJANSI 35 KEZ ENGELLENDİ’

Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever, çalıştığı ajansa gelen erişim engellerine değindi. Mezopotamya Ajansı’nın web sitesinin 35 defa kapatıldığına değinen Yurtsever “Ajansa en çok bölgede meydana gelen ağır hak ihlalleri haberlerine ilişkin erişim engeli geliyor” dedi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘ERİŞİM ENGELLERİ ETKLİ OLMUYOR’

soL Haber Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Günay ise “Haberin hazırlanmasından, dağıtıma çıkmasına kadar olan bütün süreçte sansürün etkisini görüyoruz. Halkın bilgiye erişmesi bakımından, erişim engelleri en az etkili olan yol” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com