Salda Gölü kıyısına asfalt yol yapılıyor

Burdur'daki Salda Gölü kıyısına yol yapmak için batı kesimine asfalt döküldü. Salda Gölü'nün tehlike altında olduğunu söyleyen uzmanlar, dökülen asfaltın kansorejen olduğu konusunda da uyardı.

  • ü
  • 17 Haziran 2024
  • ü
  • Gündem

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü’nün batı kesimindeki yola dökülen asfaltın, yağışlarla birlikte göldeki kumullara beyaz rengi veren canlılığı öldüreceğini söyledi.

DHA’da yer alan göre, TTKD bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü’nün beyaz kumul ve turkuaz renklerinin en yoğun olduğu Kayadibi bölgesinde yıllar önce yol yapılmasının göl ekosistemine büyük zarar vereceği yönünde çok kez bilimsel uyarıda bulunmalarına rağmen, önceki yıllardan bugüne devam ettirilen yol yapım çalışmalarını eleştirdi.

‘YAPILAŞMAYA DA AÇILACAK’

Kesici, Salda Gölü kıyısına dökülen asfaltın kansorejen olduğunu da söyledi. Yıllar önce yapılan yol nedeniyle, insan faaliyetlerinden korunması gereken gölün, yarı çevresinin yapılaşmaya da açıldığını kaydeden Dr. Erol Kesici, şunları kaydetti:

“Ayrıca bu alanda zengin manyezit yatakları var. Göl kıyısından dağın eteklerine kadar yükselen bu doğal kaynağın, göl ekosistemi arasındaki bağlantısı yol yapımıyla kesilmiştir. Bu yolun bulunduğu alan, yüzde 90’dan daha fazla magnezyum ve demirce zengin, koyu renkli mineral içeren göl ortamında oluşmuş kayaçların yer aldığı çökellerle kaplı alandır. Bu her bakımdan çok değerli olan hidratlı karbonatlar biyomineralizasyonla adeta karnabaharın oluşması gibi büyümekte olduğundan yıllar öncesinde, her biri canlılık özelliği içeren tohumlar olduğu içim bu beyaz kayaçların ve tortul çökellerin bulunduğu yerlere ‘ayakkabınızla bile basmayın’ uyarısında bulunmuştum. Ama bugün Salda Gölü’nün suyu ve beyazlıkları kararmakta ve tehlike altında.”

‘EKOSİSTEM İÇİN CİDDİ RİSK’

Asfaltın kansorejen içeriğine de dikkat çeken Dr. Kesici, “Potansiyel kanserojen birçok madde içerdiği için asfalt, yağmur suyu ve diğer nedenlerle suya karışınca canlı hayatını olumsuz etkilediği, asfaltın ve dökümü sırasında asfalt dumanının yayılması ve solunmasının, çevresindeki hava, toprak, su ve canlı ortamına kısa ve uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabileceği bildirilmektedir. Asfaltın atıklarının, bozulan parçalanan kısımlarının, araç kullanımıyla artan karbon salınımını artırdığı bilinmektedir. Suya karışması, balıklar, yaban hayatı ve su ekosistemi için ciddi risk ve tehlike oluşturuyor” diye konuştu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com