Prof. Dr. Özgenç’ten Can Atalay açıklaması: TBMM, AYM kararı karşısında kayıtsız kalamaz

Prof. Dr. İzzet Özgenç, TBMM'nin Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay ile ilgili kararı karşısında kayıtsız kalamayacağını söyledi. Özgenç, Atalay'ın göreve başlayabilmesi için hakkında verilen haksız kararın kaldırılmasının gerekli olduğunu belirtti.

  • ü
  • 08 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Mevcut Ceza Yasası’nın mimarlarından Prof. Dr. İzzet Özgenç, Anayasa Mahkemesi’nin İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği kararla ilgili izlenmesi gereken hukuki yolları anlatan yazı kaleme aldı.

Prof. Dr. Özgenç, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararların ve bunları dayandırdığı gerekçelerin, doğruluğu veya yanlışlığı bir yana, hukuk uygulaması bakımından dikkate alınması, anayasal bir gereklilik olduğuna işaret ederek, hukuken yapılması gerekenleri sıraladı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Yapılması gereken ilk işin milletvekili dokunulmazlığının istisnasını oluşturan suçların belirlenmesine yönelik olarak bir kanuni düzenleme yapılmasının gerekli olduğunu belirten Özgenç, “Bu kanuni düzenlemenin yapılmasını müteakip, Anayasa Mahkemesi’nin daha önce vermiş bulunduğu iki karar dikkate alınarak, Şerafettin Can Atalay hakkında yeniden yargılama yolunun işletilmesi gerekir.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeniden yargılama sürecini, başka herhangi bir işleme ve karara gerek olmaksızın behemehal işletmesi gerekir.

Şerafettin Can Atalay’ın milletvekili olarak göreve başlatılıp başlatılmamasına ilişkin sorun, milletvekili dokunulmazlığının istisnasını oluşturan suçların belirlenmesine yönelik olarak yapılacak kanuni düzenlemeyi müteakip İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilecek yeniden yargılama kararına istinaden çözümlenmelidir.

Hukuk sisteminin bütünlüğü ve Hukuk Devletinin gereği olarak, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Şerafettin Can Atalay hakkında verilen ve hukuka aykırı bir surette kesinleştirilen mahkûmiyet hükmü kaldırılmadan milletvekili olarak göreve başlatılamayacağı gibi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Anayasa Mahkemesi’nin 22.2.2024 tarihli kararı karşısında kayıtsız kalınamaz.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com