Kişi başı milli gelirdeki artışın halkın yaşamına neden yansımadığını anlatan Prof. Dr. Hakan Kara, döviz kuru etkisi ve bozulmuş gelir dağılımına dikkat çekti.
Türkiye ekonomisine ilişkin dikkat çeken bir değerlendirme, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın eski Baş Ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’dan geldi. Kara, kişi başı milli gelirin 16 bin dolara ulaştığını ancak toplumun büyük bölümünün bu refahı neden hissedemediğini iki temel nedene dayandırarak açıkladı.
Kara, katıldığı bir programda Şili’den gelen akademisyen bir arkadaşının sözlerini aktararak yaşanan çelişkiye dikkat çekti. Şilili meslektaşının Türkiye’ye geldiğinde ilk sorusunun kişi başı gelir olduğunu belirten Kara, “Ben de ‘15.500 – 16.000 dolar civarında’ dedim. Etrafına şöyle bir bakındı ve dedi ki: ‘Hiç 16.000 dolarlık bir ülkeye benzemiyorsunuz,’” sözleriyle yaşadığı şaşkınlığı paylaştı.
KARA İKİ NEDENE İŞARET ETTİ
1. Döviz Kurundan Gelen Şişkinlik
Kara’ya göre bu rakamların önemli bir kısmı, vatandaşın cebine reel olarak girmeyen teknik bir artıştan ibaret. “Bu gelirin yaklaşık %20’si döviz kurumundan geliyor. Yani o 16.000 dolarlık kişi başı gelirin 3.000 doları aslında halkın günlük yaşamına yansımıyor” dedi.
2. Gelir Dağılımındaki Bozulma
İkinci neden ise gelir dağılımında yaşanan adaletsizlik. Kara, “Bu gelir nasıl paylaşılıyor? İşte sorun burada başlıyor. Dağılımda ciddi bir bozulma var. O yüzden çoğunluk bu refahı hissetmiyor” ifadelerini kullandı. Toplumun geniş kesimlerinin resmi rakamlarla ifade edilen büyümeden pay alamadığına vurgu yaptı.
Kara, sosyal medyada en çok karşılaştığı sorulardan birinin “Bu kadar büyüme varsa biz niye hissetmiyoruz?” olduğunu dile getirdi.