Prof. Dr. Adem Sözüer: Yargıtay üyeleri görevden alınmalı, yeni heyet atanmalı

Prof. Dr. Adem Sözüer, Yargıtay'ın AYM kararını yerine getirmemesinin devlet ve rejim krizi olduğuna işaret ederek, HSK tarafından Yargıtay üyelerinin görevden alınması ve yeni heyet atanması gerektiğini belirtti.

  • ü
  • 03 Ocak 2024
  • ü
  • Gündem

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer, Anayasa Mahkemesi kararlarını uygulamayan Yargıtay üyelerinin görevden alınması ve yerlerine yeni atamanın yapılması gerektiğini söyledi. Sözüer, yaşanan olayın bir rejim ve devlet krizi olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Adem Sözüer, AYM’nin Can Atalay için suçlu veya suçsuz olduğu yönünde hüküm vermediğini, dokunulmazlığı kalkıncaya kadar yargılanamayacağı yönünde karar aldığını hatırlattı.

Benzer durumun Leyla Güven, Ömer Faruk Gergerlioğlu gibi kararlarında da görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Sözüer, şu ifadeleri kullandı:

“Buna rağmen Anayasa Mahkemesi’nce Can Atalay hakkında iki kez ihlal kararı verilip bu kararların uygulanmaması bir ilktir ve bu bir yargı krizi değil bir rejim veya devlet krizi olarak nitelendirilmelidir. Çünkü kararın uygulanmaması sürecinde, ilk derece mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi gibi sadece yargısal makamlar rol almamıştır. Bunların yanı sıra hükümet ve onu destekleyen siyasi partiler, Hakimler ve Savcılar Kurulu ile yasama organı da Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmamasına yönelik davranmışlardır.”

‘HSK GÖREVİNİ YERİNE GETİRMİYOR’

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK), en önemli sorumluluklarından birinin kasten görevini yapmayıp mağduriyet doğuran yargı mensupları hakkında gerekli soruşturmayı başlatmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sözüer, “Can Atalay kararını gereklerini yerine getirmeyen heyetin o mahkemedeki görevine HSK tarafında son verilmeli ve yeni bir heyet atanmalıydı “dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com