Van’da milli iradeye darbe: Mazbata AKP adayına verildi

YSK, seçilme hakkı geri alınan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın yerine AKP adayı Abdulahat Arvas'ı belediye başkanı olarak belirledi.

  • ü
  • 02 Nisan 2024
  • ü
  • Gündem

Foto: MA

Yüksek Seçim Kurulu, seçilme hakkı geri alınan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın yerine AKP adayı Abdulahat Arvas’ı belediye başkanı olarak belirledi.

Van’da seçimi kazanan Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının (seçilme hakkı) mahkeme eliyle hukuka aykırı şekilde alınması, siyasi partilerin, baroların ve kitle örgütlerinin tepkisine neden oldu. DEM Parti’den “Partimizin eksikliği yok, herhangi bir boşluk bırakılmadı” açıklaması yapıldı. Van İl Seçim Kurulu’nun ise Zeydan’ın memnun hakkının geri alınması sonrası harekete geçtiği ortaya çıktı.

Van İl Seçim Kurulu, Zeydan’ın memnu haklarının elinden alınmasına ilişkin Adalet Bakanlığı’nın girişiminin ardından, Diyarbakır 5’inci Ağır Cezası Mahkemesi’nden Zeydan’ın dosyasını istedi.

Bu arada AKP İl Başkanlığı, DEM Parti’den Abdullah Zeydan’ın kazandığı Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının kendi adaylarına verilmesi için İl Seçim Kurulu’na başvurdu.

İL SEÇİM KURULU MAZBATA’YI AKP’YE VERDİ

Başvuruyu değerlendiren Van İl Seçim Kurulu, AKP Van Belediye Başkan Adayı Abdullah Arvas’ın talebiyle yaptığı incelemeyi tamamladı. Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına hükmetti. Mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki aday Arvas’a verilmesine karar verdi.

Van’da Abdullah Zeydan yüzde 55,48 oy alırken; AKP adayı Abdulahat Arvas ise yüzde 25,17’de kalmıştı. DEM Parti büyükşehirin yanısıra Van’ın tüm ilçelerinde de seçimi kazanmıştı.

DEM PARTİ’DEN İLK AÇIKLAMA

Karar sonrası DEM Parti’den yapılan ilk açıklamada, “Ayarlanmış Van İl Seçim Kurulu üyelerinin verdiği karar hukuksuzdur, gayri meşrudur. Partimiz, halkımız ayaktadır. Bu hukuksuzluk giderilene kadar meşru ve demokratik tepkimiz devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.

NE OLDU?

DEM Parti’nin açıklamasına göre, 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika kala, Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etti.

Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri aldı ve memnu hak talebini reddetti. Karar henüz kesinleşmeden, itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan da YSK’ye bildirimde bulundu.

YSK daha önceden, DEM Parti’nin Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan’ın adaylığını onaylamıştı. DEM Parti Van’da seçimi ise yüzde 55,48’le kazandı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com