Adalet Bakanlığı'nın izniyle DEM Parti heyeti İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan ve yanındaki diğer tutuklularla görüştü.
Hükümet ile Abdullah Öcalan arasında yapılan görüşmelerin rahat yapılması için bazı düzenlemeler yapıldığı belirtildi. “Daha önce hücrede kalan Öcalan, çalışmalarını yürütebileceği daha geniş bir mekana alındı. Öcalan artık dar bir hücrede değil, daha geniş bir mekanda kalıyor ve daha fazla açık havada dolaşmasına izin veriliyor. Öcalan’a adaya sevk edilen mahkumlardan oluşan 11 kişilik bir sekreterya oluşturuldu. Öcalan çalışmalarını bu sekreterya ile birlikte yürütüyor.
Gazeteci Ayşe Yıldırım’ın Kısadalga’da yer alan yazısında Öcalan’ın durumu, PKK’nın kendi fesih etmesi, silahların nedeye bırakılacağı konusunda önemli bilgiler yer aldı.
Yıldırım, PKK’nın beklenen açıklamasını yaptığını belirterek, yazısında şu ifadeleri kullandı: “Ancak “fesih“ kararını net olarak duyurmadı sadece “PKK 12. Kongresi, Önder Apo’nun çağrısı temelinde PKK çalışmalarına ilişkin tarihi öneme sahip kararlar aldı” denildi. Geniş ve ayrıntılı açıklamasını ise “çok yakın zamanda” kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.
Peki geniş açıklama neden “kongre yapıldı“ kararıyla birlikte açıklanmadı? PKK’nin yaptığı açıklamaya göre “Kongre, bütün çalışma alanlarını temsil eden delegelerle iki farklı alanda birbirine paralel olarak gerçekleştirildi“ ve geniş açıklama “bu iki farklı alandaki sonuçlar birleştirildikten sonra“ yapılacak.”
“Aslında PKK’den bugün yapılan açıklama örgütün “fesih” kararını aldığı anlamına geliyor” diyen Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:
“Ancak hem örgüt içinde hem de Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümet (Saray) ile yürütülen müzakereler de sürüyor.
Örneğin “silahların bırakılması” meselesi? Silahlar nereye ve nasıl bırakılacak?
Öğrendiğimiz bilgilere göre bu konuda yürüyen tartışmalar şöyle sıralayabiliriz:
– Silahlar Irak Federe Kürdistan Bölgesi yönetimi sınırları içinde bir yerde BM gözetiminde bırakılabilir. (Örneğin Süleymaniye’de. İmralı Heyeti’nin Şubat ayında bölgeyi ziyaret ettiğini ve YNK Lideri Bafel Talabani ile Federe Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kulat Talabani ile görüştüğünü anımsayalım).
– PKK, “biz artık silahları bırakıyoruz, kendimizi fesh ettiğimizi açıklıyoruz dolayısıyla silahları bir yere bırakmanın anlamı yoktur, önemli olan niyettir“ diyebilir.
– Silahların bırakıldığına dair sembolik bir görüntü verilebilir.
Bu konuda varılan mutabakatı “geniş“ açıklamada görebiliriz.
Önemli bir nokta da PKK’nin silah bırakmasının ardından kadrolarının durumu. Bu konuda örgütün zamana ihtiyaç duyduğu ve bir esneklik beklentisi içinde olduğu belirtiliyor.
Sürecin sağlıklı bir şekilde işlemesi halinde kimi kadroların Avrupa’da istihdam edilmesi bekleniyor.
Yıldırım, Öcalan’ın koşullarında büyük bir iyileşmeye gidildiğine işaret ederek, şöyle devam etti: “Daha önce hücrede kalan Öcalan, çalışmalarını yürütebileceği daha geniş bir mekana alındı. Yasal olarak mahkeme kararı olmadan ev hapsine alınamayan Öcalan’a ayrıca daha fazla açık havada vakit geçirme (havalandırma) hakkı verildiği belirtiliyor. Bu bilgilere göre, Öcalan artık dar bir hücrede değil, daha geniş bir mekanda kalıyor ve daha fazla açık havada dolaşmasına izin veriliyor.
İmralı’da Öcalan ile birlikte kalan tutukluların yanısıra Türkiye’de çeşitli cezaevlerinde yatan eski PKK’lilerden oluşan en az 5-6 kişi daha Ada’ya getirildi. Öcalan’a adaya sevk edilen mahkumlardan oluşan 11 kişilik bir sekreterya oluşturuldu. Öcalan çalışmalarını bu sekreterya ile birlikte yürütüyor.
Öcalan’ın son koşullarına ilişkin CPT (Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi) iki hafta önce Avrupa’yı bilgilendirdi.
Elbette PKK’nin Avrupa’daki kurum ve çalışmaları da yeni sürece uygun olarak siyasi ve yasal zemine oturtulacak.
PKK’nin geniş açıklamasının ardından DEM Parti’yi de yeni bir sürecin beklediğini kaydeden Yıldırım, “Yeni sürece yeni parti yönetimiyle gidilmesi görüşü nedeniyle partinin olağanüstü kurultay kararı alması bekleniyor.Bunun yanısıra uluslararası arenada daha etkin olabilecek yeni bir parti kurulması da sürpriz olmayacak.” dedi.
“Yanıt bekleyen sorulardan biri de PKK’nin geniş açıklamasında “demokratikleşme“ konusunda herhangi bir talep yer alıp almayacağı” olduğuna işaret eden Yıldırım, “Anımsayacağınız gibi Öcalan’ın PKK’ye silah bırakma çağrısında bu konuda bir madde yer almamış ancak Sırrı Süreyya Önder, Öcalan’ın “Şüphesiz pratikte silahların bırakılması ve PKK’nin kendini feshi, demokratik siyaset ve hukuki boyutun tanınmasını gerektirir” dediğini aktarmıştı.
Bu konudaki taleplerin “geniş“ açıklamada çok açık bir biçimde yer almasa da ilerleyen süreçte yüksek bir sesle dile getirileceği belirtiliyor.
Evet Türkiye ve bölge için yeni bir süreç başlıyor.
Silahlar susacak ama sonrasında ne olacak henüz hiçbir şey çok net değil.
Bir yandan Saray’ın CHP’ye yönelik kuşatma harekatı diğer yandan akan kanın durması için yapılan barış arayışı.
Elbette bu ikilem kafalarda soru işaretleri de yaratmıyor değil.
Bitirirken son bir söz olarak şunu eklemek de fayda var. PKK’nin yapacağı açıklamanın gerek örgüt ve gerekse tabandaki kimi tepkileri gözeterek “yeniden yapılanma” ya da “dönüşüm” gibi bir başlıkla açıklanması bekleniyor.”