Newroz kutlamaları: Binlerce kişi Yenikapı sahilinde buluştu

İstanbul'daki Newroz kutlaması için yüzbinlerce kişi sabah erkenden Yenikapı sahilinde buluştu. Programda yapılan konuşmalarda "Bu Newroz, özgürlük Newrozu'dur" mesajı verildi.

  • ü
  • 17 Mart 2024
  • ü
  • Gündem

DEM Partisi İstanbul İl Örgütü'nün düzenlediği Newroz programına binlarçe kişi katıldı.

İstanbul’da Yenikapı Miting Alanı’nda düzenlenen Newroz, yüz binlerce kişinin katılımı ile başladı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından “Rabe dema azadî û serkeftinê ye – Şimdi özgürlük zamanı. Ayağa kalk” şiarıyla organize edilen kutlama için kentin 39 ilçesinden işçiler, emekçiler, gençler, kadınlar 7’den 70’e herkes sabah erken saatlerinden itibaren Yenikapı’ya akın etti.

Gelenler dört farklı noktada kurulan kapılarda polis kontrolünden geçerek alana giriş yaptı. Kadınların yöresel kıyafetleri ile geldiği alanda hemen herkesin elinde insanlar sarı, kırmızı, yeşil renklerde atkı, bandaj ve flamalar yer aldı.

‘BURJUVA PARTİLERE OY YOK’

Alanda kurulan sahneye büyük ebatlarda “Şimdi Özgürlük Zamanı” yazılı pankart asıldı. Alanın farklı noktalarına yine DEM Parti bayrakları ve flamaları ile  TJA’nın dev pankartı asıldı.

Newroz alanında yaklaşan yerel seçimlere dair de mesajlar vardı. “Burjuva partilere oy yok. Müteahhitlere oy yok. Oylar Meral Danış Beştaş’a, Murat Çepni’ye” yazılı pankartın alana asıldığı görüldü.

KADINLARIN ZILGATLARIYLA COŞKUYU BÜYÜTTÜ

Alanı dolduran yüz binlerce kişi programın başlamasını çalınan müzikler eşliğinde halaylar çekerek bekledi. Alkış, zılgıtlarıyla alandaki coşkuyu her geçen dakika yükselten kadınlar ise, “Jin jiyan azadî” sloganı attı.

Newroz programı demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Saygı duruşunan ardından sahneye çıkan Newroz Tertip Komitesi, alandakileri selamladı.

YANGÖZ: YOK SAYILAN HALKLARIN DİRENİŞ BAYRAMI KUTLU OLSUN

Açılış konuşmalarını yapmak üzere ise sahneye DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanları Gonca Yangöz ile Murat Kalmaz çıktı. Kitleyi selamlayan eşbaşkanlardan Gonca Yangöz, konuşmasına “Başta Kürt halkı olmak üzere ezilen, sömürülen, yok sayılan bütün halkların direniş bayramı Newroz kutlu olsun. Newroz pîroz be” diyerek başladı.

KALMAZ: BU NEWROZ ÖZGÜRLÜK NEWROZUDUR

Murat Kalmaz ise konuşmasında şunları söyledi: “Tüm Kurdistan ve Türkiye halklarının Newroz bayramı kutlu olsun. Bu Newroz, özgürlük Newroz’udur. Kürt halkı zafere yakındır”dedi.

İl eşbaşkanlarının konuşmalarının ardandan Gölgedekiler grubu sahne aldı. Kitle grubun seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaya durdu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com