Naci Görür’den İstanbul uyarısı: 100 bin binada 4 milyon insanın can güvenliği yok

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür İstanbul için deprem uyarılarına bir yenisini daha ekledi. Görür, İstanbul'da 7 ve üzeri deprem için uyarılarda bulunarak, "4 milyon insanın can güvenliği yok" ifadesini kullandı.

  • ü
  • 23 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

İstanbul’da beklenen büyük depremin etkilerini ve yapılması gerekenleri sıralayan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den yeni uyarılar geldi. Görür, 4 milyon insanın can güvenliğinin olmadığına dikkat çekerek İstanbul’u depreme hazırlamak için yapılması gerekenleri tek tek sıraladı.

“İstanbul deprem bekliyor” diyen Görür, “Zarar azaltmak için ne yapıyoruz? Beklerim ki böyle rapor sunmak yerine depremle ilgili biz neler yaptık, yapıyoruz ve neleri de yapacağız, şunu da neden yapamıyoruz bunları konuşsunlar. Toplumu öyle anlatsınlar. Bizim rapor eksikliğimiz yok, dünyada en fazla raporu olan ülkelerden biriyiz. Sokağa inip bizzat bu işi yapmak lazım” ifadelerini kullandı.

‘100 BİN BİNADA, 4 MİLYON KİŞİNİN CAN GÜVELİĞİ YOK’

Deprem İstanbul’un göreceği “zararı” da yorumlayan Görür, “Depremde halk ne kadar zarar görür? Yüzde 20’si halktan zarar görse 100 bin bina yapar. 100 bin bina demek; aşağı yukarı 500 bin kat, 1 milyon daireye 4 kişi desen 4 milyon insanın can güvenliği yok demektir. Tehlikeyle burun buruna kalır. Bu tehlikede kalmamak için yapı stokuyla ilgili çalışmaları yapmak, bu işi başarmak zorundayız. Altyapı mesela; yollar, köprüler, viyadükler, hastaneler, havayolları vs. bütün bunlar elden geçirilmeli. Biz bırakın azaltmayı deprem bekliyoruz İstanbul’da, yapılı havaalanını bile biz yıktık. İstanbul için en büyük güvence kaynağı olan bir havaalanı bugün devre dışı” şeklinde konuştu.

‘DÜNYADA DA BÜYÜK DEPREM OLUYOR, 3-5 KİŞİ ÖLÜYOR’

Depremde yıkılan altyapılara dikkat çeken Naci Görür, “Bakın Güneydoğu’ya… Bütün altyapı yıkıldı, o şehirlerde yaşanmıyor artık. Neyi nasıl yapacağımız belli. İtalya, Tayvan, Çin, Japonya’da yapılmış. Dünyanın birçok yerinde yapılmış ve orada bizden daha büyük depremler oluyor. 3-5 kişi tesadüfen ölüyor, günlük yaşam bile değişmiyor” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com