MİT ilk kez 1920-1948 döneminden istihbarat raporlarını paylaştı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), özel koleksiyonunda yer alan resmi istihbarat belgelerinin bir bölümünü paylaştı. Belgeler arasında Maksim Gorki'nin Ana romanında uyarlanan film ile ilgili istihbarat raporun yanı sıra yazar Halide Edip Adıvar'ın takip edilmesi talebinin olduğu belge de yer aldı

  • ü
  • 31 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), özel koleksiyonunda yer alan resmi istihbarat raporlarının bir bölümünü paylaştı.

Yayınlanan belgeler arasında Adana ve Mersin’de 1920’lilerde konsolosluklar ile maske kuruluşlarda çalışan yabancılar hakkında Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti (MAH) tarafından derlenen detaylı bilgi var. Ayrıca bu yabancıların faaliyetlerinin deşifresiyle ilgili çalışmalar yer alıyor.

İstiklal Harbi’de ‘Karakol Cemiyeti’ne girerek kapanmasında rol oynayan, Kemalistlere ve Mustafa Kemal Paşa’ya yaklaşmayı başaran fakat sonunda Hint asıllı bir İngiliz casusu olduğu tespit edilen Mustafa Sagir’e dair 1921’deki belgenin ‘Osmanlıca’ yazılmış orijinal hali de sitede sergileniyor.

İzmir’e yeni gelen Fransa Konsolosu’nun yazdığı bir askeri raporun parçalarının, sobadan alınıp bir araya getirilerek içeriğinin deşifre edilmesine dair İzmir Merkezi Amirliği’nin 4 Temmuz 1932’deki yazısı da bulunuyor.

Dahiliye Vekaleti’ne bağlı Emniyet Umum Müdürlüğü’nün, 1935’te kısa süreliğine Türkiye’ye gelen Halide Edip Adıvar hakkındaki bilgi talebi ve MAH Reis Vekili Naci Perkel’in bu talebe ilişkin “Biz casus takip ediyoruz. Rauf, Halide olsa olsa rejime karşı olabilirler. Peşlerine düşmedik ki” sözlerinden oluşan derkenarı da bu belgeler arasında.

MİT’in resmi internet sitesinde ‘özel koleksiyon’ sekmesindeki ‘belgeler’ kısmında yayınlanan son rapordaysa 1948’de MAH Reisi Naci Perkel imzalı, şüpheli görülen bir kişiye ilişkin Ankara Bölge Amirliği’ne gönderilen talimat var.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com