Millete küfreden Cengiz Holding’e bir kıyak daha

AKP iktidarı Beşli Çete üyesi Cengiz Holding’e bir imtiyaz daha tanıdı. Holdingin enerji santralı kuracağı ve daha önce ÇED olumlu kararı verilen Polatlı’daki iki farklı tarım arazisi kamulaştırıldı.

  • ü
  • 01 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

AK Parti iktidarında en çok kamu ihalesi alan Cengiz Holding’e yeni bir imtiyaz tanındı.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Ankara Polatlı’daki iki mahallede acele kamulaştırma yapılarak Cengiz Holding’in iki güneş enerji santralı projesi için alan sağlandı.

Şıhahmetli Mahallesi’nde yapılacak proje 158 futbol sahası büyüklüğünde ve tarım arazilerine 150 bin güneş paneli kurulacak. Projeye 998 milyon TL yatırım yapılacak. Tarım arazileri üzerinde yer alan proje, çevreye ve yerel halkın geçim kaynaklarına yönelik endişeleri artırıyor. Benzer kamulaştırma kararları Erzincan, Mardin, Van ve Nevşehir’deki enerji projeleri için de alındı.

150 BİN GÜNEŞ PANELİ KURULACAKTI

Birgün’den İlya Sorku’nun haberine göre, proje kapsamında tarım arazileri üzerine 150 bin adet güneş paneli kurulacağı planlanmıştı. Yılda 150 milyon kilowatt saat üretim yapılması planlanan proje kapsamında 75 megawatt gücünde enerji depolama tesisi yer alacak. Önemli tarım arazilerinden oluşan proje alanının ayrıca 400 metre doğusunda ağıl ve hayvan çiftliği de bulunuyor. Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından daha önce bu araziye ilişkin imar planı hazırlanmış ancak Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) açtığı davalar sonucu iptal edilmişti. Bakanlık, Kocahacılı Mahallesi’ndeki 112,47 hektarlık alanı kapsayan projeye de 19 Mart tarihinde çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı vermişti. Diğer yandan Cengiz Holding için yapılanlar dışında da kamulaştırma kararları alındı. Buna göre, Erzincan’da bulunan taşınmaz ile Yemişli DGES Üretim Tesisinin yapımı amacıyla Mardin’de bulunan bazı taşınmazlar ve Mardin’de kurulacak TAHA Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali (Yardımcı Kaynak GES) Elektrik Üretim Tesisi için bazı taşınmazlar tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından acele kamulaştırılacak.

Van’da kurulacak Bağlama RES (Yardımcı Kaynak GES) Elektrik Üretim Tesisi için bazı taşınmazların ve Nevşehir’de kurulacak Avanos Regülatörü ve Cemel HES (Yardımcı Kaynak GES) Üretim Tesisi İçin gerekli olan bazı taşınmazların tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere acele kamulaştırılmasına karar verildi.

 

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com