Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nin kazananları açıklandı

27’inci Metin Göktepe Ödülleri’ni kazananlar belli oldu, Fotoğraf Ödülü’nü Hatay Samandağ’da çektiği fotoğrafıyla Kazım Kızıl aldı. İsrail Gazze’yi bombalarken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Burak Erdoğan’ın gemisinin İsrail’den sevkiyat yaptığını ortaya çıkaran Metin Cihan da jüri özel ödülüne layık görüldü.

  • ü
  • 25 Mart 2024
  • ü
  • Gündem

Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe ve görevi başında hayatını kaybeden gazetecileri anmak ve genç gazetecileri gerçekleri esas alan gazeteciliğe teşvik etmek için düzenlenen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nin kazananları belli oldu. 1998 yılından beri verilen ve bu yıl 27’ncisi düzenlenen yarışmanın ödülleri, Metin Göktepe’nin doğum günü olan 10 Nisan 2024’te düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri Fotoğraf Ödülü’nün bu yılki kazananı 16 Şubat 2024 tarihli fotoğrafıyla Kazım Kızıl oldu. Kızıl’ın Samandağ’da çekilen ödüllü fotoğrafında, 6 Şubat depremlerinden sonra uzmanlar şehri kaplayan tozun uzun süreli solunmasının pnömokonyoz, mezotelyoma ve akciğer kanseri gibi çok ciddi hastalıklara yol açacağı uyarısında bulunurken, moloz alanının yanındaki halı sahada futbol oynayan çocuklar yer alıyor.

Kazım Kızıl duygularını X hesabında yaptığı paylaşımda “Bu ödül oldukça sürpriz oldu benim için. Böyle anlamlı bir ödülü almak… Çok duygulandım, ne diyeceğimi bilemiyorum.” notuyla paylaştı.

YAZILI HABER DALINDA İKİ ÖDÜL

Banu Güven, Filiz Gazi, Hakkı Özdal, Nazım Alpman, Pınar Öğünç, Sorel Dağıstanlı, Tuluhan Tekelioğlu, Yetvart Danzikyan’dan oluşan jüri bu yıl Yazılı Haber dalında iki ödül vermeye karar verdi. Havva Gümüşkaya, 15 Ocak 2023 tarihinde BirGün’de yer alan, Tokat’taki Kılıç Ayakkabı Fabrikası’nda, doğum tarihleri 1995 ile 2004 arasında değişen işçilere, solvent etkilenmesine bağlı solvent polinöropatisi teşhisi konulduğu, yardımsız uzun süre yürüyemeyen işçilerin kollarında ve bacaklarında hafif felç meydana geldiği, hareket etkinlikleri kaybolduğu anlattığı “İşçiyi bile bile zehirlediler” adlı haberiyle ödülün kazananlarından oldu.

Hikmet Adal ise 26 Eylül 2023’te Bianet’te “600’den fazla kişinin dosyasında tanık olan bir isim: Ümit Akbıyık” başlığıyla yer alan haberiyle ödülün bir diğer kazananı oldu. Adal haberinde Ümit Akbıyık isimli kişinin, birçok dosyada tanık olarak yer aldığı ve verdiği ifadeler sonucu, aralarında belediye başkanları, siyasetçiler, avukatlar, gazeteciler ve sanatçıların da olduğu 600’den fazla kişinin gözaltına alınmasına, bir kısmının tutuklanmasına ya da tahliye edilmemesine neden olduğuna yer veriyor.

ERMENİSTAN YAZI DİZİSİNE JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Yarışmada, Yazılı Haber dalında Agos Ermenice Sayfalar editörü Pakrat Estukyan ve fotoğrafçı Berge Arabian’ın 2023’ün Ekim ayında gittikleri Ermenistan’dan yaptıkları dizi Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. 2023 Eylül’ündeki Azerbaycan saldırısı sonrasında Ermenistan’a sığınmak zorunda kalan Karabağlı Ermeni sığınmacılarla yapılan röportajları içeren dizi  “Savaş sona erdi ama barış halen uzakta” ,“Anavatanı bir kez daha kaybetmek”“Karabağlı Ermenilerde umut ve umutsuzluk” başlıklarıyla yayımlandı.

CUMARTESİ ANNELERİ’NE JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Jüri, Görüntülü Haber dalında Ferhat Yaşar ve Burak Karaman’ın “Cumartesi Anneleri: Siz bu videoyu izlerken biz gözaltında olacağız” başlığıyla 1 Temmuz 2023’te Gazete Duvar’da yer alan video haberine Jüri Özel Ödülü verilmesine karar verdi. Video haberde, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için her hafta Galatasaray Meydanı önünde eylem yapan ve eylemler sırasında polis müdahalesiyle karşılaşan ve gözaltına alınan Cumartesi Anneleri’nin mücadelesi anlatılıyor.

İKİ JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ DE METİN CİHAN’A VE ‘KADIN İŞÇİ’YE

Bu sene iki Jüri Özel Ödülü’nün daha verilmesinin kararlaştırıldığı yarışmada; İsrail Gazze’yi bombalarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Burak Erdoğan’ın gemisinin İsrail’den sevkiyat yaptığını ortaya çıkaran Metin Cihan ve haberlerinin odağına ücretli-ücretsiz kadın emeğini koyan, bu alanda hak haberciliği yapan haber sitesi Kadın İşçi de Jüri Özel Ödülü’nün kazananlarından oldu.

Metin Cihan ödül hakkındaki duygularını X hesabında “Erdoğan’ın oğlunun Gazze bombalanırken İsrail limanında gemisini yüklediğini açığa çıkaran araştırmam Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri Jüri Özel Ödülü aldı. Gazeteci Metin Göktepe öldürüldüğünde lise öğrencisiydim. Çok etkilenmiştim. Odamın duvarında posteri asılıydı. Onun adına verilen bu ödülü almaktan büyük onur duyuyorum.” sözleriyle paylaştı.

GÖRÜNTÜLÜ HABER ÖDÜLÜ MURAT UYSAL’A

Yarışmada Murat Uysal, Öz İplik-İş’ten BİRTEK-SEN’e geçen Özak Tekstil işçilerinin Urfa’dan İstanbul’a uzanan mücadelesini anlattığı, 6 Mart 2024’te Evrensel’de “Hikayemiz üzerimizdeki önlüklerimiz, Özak Tekstil işçilerinin direniş öyküsü” başlığıyla yayımlanan haberiyle Görüntülü Haber Ödülü’nü kazandı.

YEREL GAZETECİLİK ÖDÜLÜ YOLSUZLUK HABERİNE

Yerel Gazetecilik Ödülü’nü ise Bitlis News’te yayımlanan, Tatvan Belediyesi’ndeki yolsuzlukları anlattığı haberleriyle Sinan Aygül kazandı. Aygül, Tatvan Belediyesi’ndeki taşınmazlarla ilgili yolsuzluk iddialarını gündeme taşımasının ardından 17 Haziran 2023 tarihinde Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin resmi koruması olan polis memuru ve belediye görevlileri tarafından saldırıya uğradı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com