Prof. Dr. Orhan Şen, "Türkiye Akdeniz ikliminden çıkıyor, yarı tropik veya yarı kurak iklime doğru girmeye başladı. Kış ve yaz diye 2 mevsime doğru gidiyoruz" dedi.
Mayıs ayı biter bitmez Türkiye, aşırı sıcak havanın etkisine girdi. Geçen günlerde sıcaklıklar 40 dereceyi aştı. Uzmanlara göre bu yaz sıcaklık rekorları kırılacak. Bu yıl termometre 42-43’ü görecek.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye’nin iklim değişikliğinin etkisiyle tropik iklime doğru kaydığını söyledi.
Milliyet’ten Gülden Çoktan’a konuşan Prof. Dr. Şen, tropik iklim için şunları söyledi:
“Tropik iklim, yüksek basıncın ve sıcağın olduğu iklimdir. 30 derece enlemlerinin hepsi çöldür. Çünkü bastırıcı bir enlem var. Ve bunun nedeni de ekvatorda ısınan hava yükselerek kuzeye ve güneye doğru gidiyor. 30 derece enlemlerde aşağıya iniyor. Aşağıya indiği için o bölgeleri çöl haline getiriyor. Kuru ve sıcak bir hava kütlesi var. Bu küresel ısınmadan dolayı yaşanan 1-2 derecelik artış ekvatordan yükselen hava tropopoza kadar çıkıyor. Tropopozdan daha yukarı çıkamadığı için kuzey ve güneye geliyor. 30 derece enlemlerinden aşağıya iniyor.”
Türkiye’nin ılıman Akdeniz ikliminden çıktığını kaydeden Şen, “30 derece enlemlerindeki tropik iklim kuzeye doğru kaymaya başladı. Bize doğru, İtalya’ya, Yunanistan’a doğru. Şimdiye kadar 150 km kaydı. Bizimle arasındaki mesafesi ise 400-500 km. Türkiye artık o Akdeniz ikliminden çıkıyor, yarı tropik veya yarı kurak iklime doğru girmeye başladı. Sonbahar ve ilkbahar ortadan kalktı, kış ve yaz diye 2 mevsime doğru gidiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.