Meta’dan itiraf: ‘Türkiye’nin talebiyle 2 bin 445 içeriği zaten kaldırdık’

Meta'dan Instagram'a erişim engeli getirilme gerekçesi olarak hükümetin sunduğu içeriklerin yeterince kaldırılmadığı iddiasına yalanlama geldi. Meta, Türkiye'nin talebiyle 2 bin 445 adet içeriğin zaten kaldırıldığını duyurdu.

  • ü
  • 06 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Meta, AKP’nin Instagram’a erişim engeli getirilme gerekçesi olarak sunduğu “katalog suçlarla” ilgili içeriklerin yeterince kaldırılmadığı iddiasını yalanladı.

Türkiye’de 57 milyon kullanıcısı bulunan Instagram’a getirilen erişim engeli hala kaldırılmadı. Hükümet yetkilileri, gerekçe olarak platformun Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uyum sağlamadığını ve katalog suçlarla ilgili yasal talepleri yerine getirmediğini ileri sürdü. Ancak Meta’dan yapılan açıklamada, Türkiye’nin talebiyle 2 bin 455 içeriğin kaldırıldığı belirtildi.

2 BİN 953 TALEBİN 2 BİN 445’İ YERİNE GETİRİLDİ

Yapılan açıklamada 2024’ün ilk yarısında Türkiye’den gelen erişim engeli taleplerine uygun şekilde 2 bin 445 içeriği kaldırdıklarını belirtti.

Meta’nın raporuna göre, 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında Türkiye’den toplam 2 bin 953 kaldırma talebi alındı. Bunlardan 2 bin 580’i katalog suçlarla ilişkilendirilmiş içerikleri kapsıyordu.

Meta, bu içeriklerden toplam 2 bin 445’ini kaldırdığını, geri kalanların ise incelemeye tabi tutulduğunu ifade etti. Kaldırılan içerikler arasında, hükümetin sıklıkla vurguladığı katalog suçlar ve milli güvenlik tehditleri bulunuyordu.

KATALOG SUÇLAR NEDİR?

Türkiye’deki “katalog suçlar”, 5651 sayılı kanunun 8. maddesinde belirtilmiş olup, müstehcenlik, fuhuş, çocukların cinsel istismarı, Atatürk’e hakaret ve MİT ile ilgili suçları içeriyor. Bu suçlar, internet üzerinden işlenmesi durumunda erişim engeli kararlarının verilmesini gerekli kılan temel unsurlardır.

Meta, hükümetin iddialarını yalanlayarak, şeffaflık raporuyla platformunun Türkiye yasalarına ve taleplerine ne derece uyum sağladığını ortaya koydu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com