MEB’in ‘beslenme çantası’ filmine tepki yağdı: ‘Bizimle dalga mı geçiyorlar?’

MEB'in 'sağlıklı beslenme için uygun beslenme çantası' temalı filmine velilerden tepki yağdı. Çocuklara; et, süt, taze sebze-meyve yemeyi öneren MEB'in menüsüne göre 8-12 yaşları arasındaki bir çocuğun günlük beslenmesi ortalama 215 lira tutuyor. Bu da ayda tek bir çocuk 6 bin 500 lira demek.

  • ü
  • 06 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye’deki öğrencilere yönelik ‘sağlıklı beslenme için uygun beslenme çantası’ temalı bir film yayınladı. Ancak filme velilerin yanıtı “Bizimle dalga mı geçiyorlar, Asgari ücretli bu çantayı nasıl doldursun?” sorusunu gündeme getirdi.

MEB’in örnek menüsüne göre, 8-12 yaşları arasındaki bir çocuğun günlük beslenmesi ortalama 215 lira tutuyor. Yani MEB’in listesine göre sadece bir çocuğun sağlıklı beslenmesi için ailelerin aylık yaklaşık 6 bin 450 lira ayırması gerekli. MEB’in sağlıklı beslenme tablosu şöyle:

‘BİZİMLE DALGA MI GEÇİYORLAR?​’

Evrensel gazetesinden Elif Turgut ve Neslihan Karyemez, MEB’in bağlıklı beslenme çantasına ilişkin velilerle konuştu:

İstanbul’da yaşayan 4 çocuğu olan kadınlar örnek menüyü gördüklerinde “Bizimle dalga geçiyorlar herhalde” diyorlar. 35 yaşındaki Yeşim’in 4 çocuğu var. 6 kişilik evlerinin geliri 15 bin ila 20 bin lira arasında değişiyor. Eşinin düzenli bir işi yok. 16 yaşındaki kızı da günlük işlere gidiyor.

‘ETİ, EN SON KURBAN BAYRAMINDA KOMŞULAR GETİRİNCE GÖRDÜK’

Etli yemeklerin her gün yenmesinin önerildiği bu menüye dair konuşurken Yeşim, “Evimize et girmiyor. En son Kurban Bayramı’nda komşular getirmişti. Et alamıyoruz. Sebze ve meyveyi de kısıtlı alabiliyoruz. Tavuk eti bile nadir alıyoruz” diyor. Genelde yemek olarak patates, fasulye, pirinç, makarna ve çorba pişirdiğini söylüyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘AY SONUNU ZOR GETİRİYORUZ’

41 yaşındaki Melek’in de 4 çocuğu var. Çocuklarının 3’ü okula gidiyor. Büyük kızı lise sona, ortancası lise ikiye gidiyor. Küçük kızı da bu yıl ilkokula başlayacak. Kendisi çalışmıyor, EYT’den emekli eşi çalışıyor:

“Eşim şu an çalıştığı iş yerinden 30 bin lira maaş alıyor, emekli maaşı ile gelirimiz 42 bin 500 lira. 2 buçuk yaşında bir çocuğum var. Onun bezi, sütü bir sürü para yapıyor. Ay sonunu zar zor, bir şeylerden kısa kısa getiriyoruz. Kıyafet ve benzeri ihtiyaçlarımızı ertelemeye çalışıyoruz.”

Gelirlerinin çoğunu faturalara ve gıda masraflarına harcadıkları söylüyor. MEB’in Emine Erdoğan ile başlattığı programdaki örnek menüye dair ise Melek, “Bizimle dalga geçiyorlar. Biz de çocuklarımızın en iyi şekilde beslenmesini istiyoruz. Sağlıklı büyümesini istiyoruz. Eşim emekli, 12 bin 500 lira emekli maaşı alıyor. Yıllarca verdiği emeğin hakkı bu mu? Emekli maaşı yetmediği için tekrar çalışıyor ama hâlâ çocuklarımızı sağlıklı besleyemiyoruz” diyerek sitem ediyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com