Marmara için korkutan uyarılar: Sistem gerilim biriktiriyor

Yalova'nın Çınarcık ilçesinde dün gece saatlerinde meydana gelen 4,1 büyüklüğünde depremin beklenen İstanbul depremini tetikleyip tetiklemeyeceği tartışma konusu oldu. Ahmet Ercan "Büyük deprem beklemiyorum", Naci Görür "Marmara’daki sistem gerilim biriktiriyor" dedi. İşte uzmanların değerlendirmeleri...

  • ü
  • 18 Aralık 2023
  • ü
  • Gündem

Marmara Denizi’nin Yalova/Çınarcık açıklarında, saat 23:53’te meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki depremden sonra uzmanlardan peş peşe açıklamalar geldi. Yetkililer İstanbul’dan da hissedilen depreme ilişkin henüz olumsuz bir ihbar alınmadığını belirtirken yer bilimciler sarsıntının olası etkileri hakkında değerlendirmeler yaptı.

ERCAN: BİR GERGİNLİK BOŞALMASI

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan depremin ardından sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: “23.57’de Yalova- Çinarcık’da M4,2 deprem 1999 Çınarcık kırığında oldu. Olağan bir gerginlik boşalması. Büyük deprem beklemiyorum. İstanbul depremini öne çekmez. Sıkıntı yok.”

GÖRÜR: SİSTEM GERİLİM BİRİKTİRİYOR

Prof. Dr. Naci Görür de sosyal medya hesabından şu değerlendirmeyi yaptı: “Arkadaşlar, Marmara Denizi, Çınarcık Çukurluğunda 4,1 deprem oldu. Sanıyorum deprem Adalar Fayının güneyindeki küçük normal faylar üzerinde olmuş olabilir. Fay çözümü ile bu belli olacaktır. Fay haritasını koyuyorum. Marmara’daki sistem gerilim biriktiriyor, Sevgiyle.”

TÜYSÜZ: HATIRLATICI BİR UYARI

Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, bağlandığı NTV yayınında, sarsıntının beklenen büyük İstanbul depremiyle bir ilgisi bulunmadığını söyledi. Ancak bir hatırlatıcı olduğunun altını çizdi.

Tüysüz , NTV yayınında şöyle konuştu:

“Sarsıntının merkezi Çınarcık çukurcuğunun ortasında. İstanbul depremi ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Bu depremle ilgili panik durumu söz konusu değil. Yakın çevrede hissedilir. Çınarcık ile Adalar arasında gözüküyor. Büyük depremi beklediğimiz Adalar’ın önünden geçen fayla ilişkisiz gözüküyor. Yalova-Çınarcık 1999 depremi ile büyük depremi atlatmıştır. Bu bölgede depremlerin olduğu aralık 11 km derinlikte olması. Anormal durum söz konusu değil. Deprem hatırlatıcıdır, bir gün büyük depremle karşılaşacağız ama zamanını söylemek söz konusu değil. Bu fayın bulunduğu yer Marmara’nın orta kesiminde. Küçük faylardan birisi olabilir. İstanbul üzerinde etkili olacak ana fayla ilgili değil.

ERSOY: O BÖLGENİN CANLI OLDUĞUNUN GÖSTERGESİ

Prof. Dr. Şükrü Ersoy da yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

“Geçen olan depremlerden farklı bir yer. Güney Marmara’da olan depremler Gemlik Körfezi’ndeydi. Bizim beklediğimiz büyük İstanbul depremiyle ilgili olmadığını söylemiştik. Bu deprem Çınarcık Çukuru’nda. Bu bölgedeki depremler bizim için kritik. Kırılmaya aday yer Kuzey Anadolu Fayı boyunca 7’den büyük deprem bekliyoruz. Bu uçlarda deprem olunca tedirgin oluyoruz. Bu tür depremler bir şeyin tetikleyicisi olmayabilir. Ama büyük bir deprem yaşandığı takdirde tetikleyicisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu sadece o bölgenin canlı olduğunun göstergesidir. 4 büyüklüğünde 27 bin deprem olması gerekir ki 7 büyüklüğünde bir depremin enerjisini alsın. Hazır olmamız gerekiyor.”

YILDIRAK: DOĞU MARMARA FAYI ETRAFINDA YOĞUNLAŞMAK

Prof. Dr. Cenk Yıltırak ise Doğu Marmara fayına dikkat çekerek uyardı:

”Doğu Marmara Fayı üzerinde olan Mw 4.2 lik (⭐️) depremi 1.9, 1.5 ve 2.6 büyüklüğünde depremler izlemiştir. Bu depremler 2015 ten bu yana süregelen deprem aktivitesinin bir devamıdır. Bu tür depremlerin ne anlama geldiğini izleyen bir merkez bulunmamaktadır. Söz konusu küçük deprem serisinin hakkında yapılacak her yorum spekülatiftir. Sadece haritada görüleceği gibi bu depremlerin çoğu uzun zamandır Doğu Marmara fayı etrafında yoğunlaşmaktadır.”

BİR DEPREM DE GÜMÜŞHANE’DE

Öte yandan AFAD, saat 01:15’te merkez üssü Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi olan 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin yeryüzünün 15.03 km derinliğinde gerçekleştiği kaydedildi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com