Leyla Zana’dan 1993 vurgusu: Barış görüşmelerine hazır mısınız?

Leyla Zana, 8 yıl sonra Diyarbakır Newroz’unda sahneye çıkarak konuşma yaptı. Zana, 1993 yılında başlatılan barış sürecine atıfta bulunarak, “Yeni bir barış sürecine hazır mısınız?” dedi.

  • ü
  • 21 Mart 2024
  • ü
  • Gündem

Kürt siyasetinin önemli ismi Leyla Zana, Diyarbakır’da düzenlenen Newroz kutlamalarına katıldı. Yöresel kıyafetleri ile sahneye çıkan Zana, alandakilere Kürtçe seslendi.

Konuşmasına Şeyh Said, Seyyid Rıza, Şeyh Said, Mustafa Barzani ve Abdullah Öcalan vurgusu ile başlayan Zana, “Biz Kürtler Melle Mustafa Barzani’den Kürtlüğümüzü öğrendik. Abdullah Öcalan’ın bilinci, felsefesiyle uyandık” dedi.

‘İRADEMİZİ KENDİMİZ İÇİN KULLANACAĞIZ’

Amida Haber’in aktardığına göre; üstü kapalı şekilde AKP ve CHP’ye oy veren Kürtlere seslenen Zana, “Seçim yaklaşıyor. Sadece belediye başkanı seçmiyoruz. Bir yandan CHP bir yandan AKP diğer yandan MHP. ‘Kürtlere yaptıklarımızdan Kürtler razı ki bize destek veriyor’ diyorlar. Ama biz irademizi sadece kendimiz için kullanacağız. Hep birlikte seçimden sonra barışın önünü açalım” dedi.

1993 VURGUSU

Turgut Özal’ın Başbakan olduğu 1993 yılında Abdullah Öcalan’ın başlattığı “barış süreci”ne atıfta bulunan Leyla Zana, alandakilere “1993’de Öcalan’ın başlattığı barış ve çözüm süreci için, yeniden hazır mısınız?” diye sordu. Alanda bulunan yüzbinlerce kişi, hep bir ağızdan “Evet” yanıtı verdi. Barışın bereket, sevgi olduğuna vurgu yapan Zana, “Bu ülkeyi yönetenlere sesiniz ulaştı. Hep beraber seçimden sonra, barış ve özgürlüğün yolunu açacağız” ifadelerini kullandı.

https://x.com/velevnews/status/1770783466302362080?s=20

1993’TE NE OLMUTŞU?

20 Mart 1993 yılında PKK, ateşkes kararı almış, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, müzakereyi kabul etmiştir. Ancak Turgut Özal, barış planı üzerinde çalışırken yaşamını yitirmiştir. Müzakerecilere görüşmelerine sıcak bakan dönemin Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis de şüpheli bir şekilde uçak kazasında yaşamını yitirdi. 1993 yılında Bingöl’de 33 askerin yaşamını yitirmesi ile barış görüşmeleri sona erdi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com