Kürtçe konuşmaları yasaklanınca işten ayrıldılar

Bodrum’da çalıştıkları turizm firmasında Kürtçe konuşmaları yasaklanan gençler işten ayrıldı. Gençler, ödemelerini eksik yapan firma hakkında şikayetçi olacaklarını da belirtti.

  • ü
  • 10 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Mardin’in Nusaybin ilçesinde yaşayan ve aralarında üniversite öğrencilerinin de olduğu bir grup genç, Nisan ayında çalışmak üzere Muğla’nın Bodrum ilçesine gitti.

MA‘nın haberine göre; Bodrum’da bulunan bir otelin iç ulaşım hizmetleri ile golf sahalarındaki ulaşımı sağlayan taşeron Axis Mundi Travel isimli firmada çalışmaya başlayan gençlerin Kürtçe konuşmaları yasaklandı. Buna rağmen gençler kendi aralarında Kürtçe konuşmakta ısrar etti.

MÜDÜR: BURASI SİYASET ARENASI DEĞİL

Firmanın müdürlerinden İ.K., whatsapp grubuna “Arkadaşlar burası siyaset arenası değil, dolayısıyla işe adam alırken dinine (ateist vs.), diline (Kürt, Türk, Laz) bakmıyorum. Bu yüzden buggy park ve serviste herkes sadece Türkçe konuşacak. Mesai saatleri dışında ne yaparsanız yapın. (araçlarda etnik müzik çalmak yok) Herkesin gerekli özeni göstermesini rica ediyorum. İşinizi yapın o kadar” diye yazdı.

Bunun üzerine 12 genç, kendi istekleriyle işten ayrılarak, memleketlerine döndü. İşten ayrılmaları nedeniyle gençlerin ödemeleri eksik yapıldı. Gençler, firma hakkında şikayette bulunacak.

‘KÜRTÇE KONUŞMAMIZI İSTEMİYORLARDI’

Yaşadıklarını anlatan gençlerden Mehmet Aslan, üniversite öğrencisi olduğunu ve sezonluk olarak Bodrum gibi turizm bölgelerine çalışmaya gittiklerini söyledi. Çalıştıkları yerde sürekli olarak “Kürtçe konuşmayın” şeklinde uyarıldıklarını ifade eden Aslan, durumu şöyle anlattı:

“Bir kelime Kürtçe duyduklarında ‘konuşmayın’ diyorlardı. Şarkı söylediğimizde de izin vermiyorlardı. Hatta mesai bittiği zaman dahi Kürtçe konuşmamızı istemiyorlardı. Dilimiz olduğunu, yasaklanamayacağını söylememize karşın yasak demekle yetiniyorlardı. Bir ay kadar bu böyle devam etti. üç ay çalışıp, çıkacağımızı düşünüyorduk. Ancak en son whatsapp grubunda yazılan mesajın ardından yüz yüze görüştük. Türkçe dışında dillerin konuşulmasının yasak olduğunu söyledi. İngilizce ve İspanyolca’nın da mı yasak olduğunu sorunca, Kürtçe’nin yasak olduğunu söyledi. Bize ‘Kürtçe konuşmayın yasak’ deyince biz de 12 kişi işten ayrıldık.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com