Kulis: Soylu eski ekibini topladı, parti kuruyor

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, eski Demokrat Parti ekibini toplayarak parti kurma hazırlıklarına başladığı iddia edildi.

  • ü
  • 20 Haziran 2024
  • ü
  • Gündem

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu (Fotoğraf: Sameer Al-DOUMY / AFP)

“Erdoğan sonrasının” siyasi aktörlerinden olmak isteyen eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun parti kurma hazırlığında olduğu iddia edildi. İddiaya göre eski ekibinden isimlerle görüşen Soylu, partisini 2 yıl içinde yapılacak bir erken seçime yetiştirmek istiyor. Soylu’nun kurmayı planladığı partinin milliyetçi ağırlıklı, “muhafazakar merkez sağ” çizgide olacağı iddia ediliyor.

TheTurkishPost isimli siteden Hüsnü Yusuf Turabiç’in kulis haberine göre yerel seçimde İstanbul veya Ankara adaylığı bekleyen Süleyman Soylu, son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşme ile gündeme gelmişti. Kulis haberinde, “Kendisini unutturmak istemiyor seyrek de olsa sosyal medyadan kafasını çıkarıyor. Ara sıra ekranlarda da boy gösteriyor. Söyledikleri kadar ‘Ben buradayım’ mesajı veriyor” ifadelerine yer verildi.

‘CİDDİ CİDDİ PARTİ KURMAK İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADI’

Haberde şu ifadelere yer verildi:

“Süleyman Soylu AK Parti’de bir geleceği olmadığını görmüş olmalı ki yeni arayışlara girdi. Ve ciddi ciddi parti kurmak için çalışmalara başladı. Milliyetçi muhafazakar çizgide siyaset yapan eski isimlere teklif götürdü. Acelesi yok, biraz ağırdan alıyor. Bütün hesaplarını seçimler üzerine yapıyor. Baskın bir seçime yetişmesi mümkün değil. Ama 2 yıl sonra yapılacak erken seçime partiyi kurmuş olacak.

Soylu, AK Parti’ye merkez sağdan transfer… Çiller’in genç prenslerinden biriydi. Sonra Demokrat Parti’nin genel başkanı oldu. HSYK’nın yapısını değiştiren anayasa referandumundan yoğun kampanya yürüttü. Yüzde 58’lik oyda onun payı var. Erdoğan, AK Parti’ye davet etti, birkaç arkadaşı ile birlikte milletvekili karşılığında iktidar partisine katıldı. Onun liderliğinde Demokrat Parti’nin seçimlerde yüzde 3.7 oy aldığını hatırlatmak isterim. İzmir Menderes gibi ilçelerde belediye başkanlığı kazandı.

‘ MERKEZ SAĞDAN, NUR EKOLÜNDEN CEMAATLERLE TEMASI VAR’

Yani, bir liderlik geçmişi var. Zaten siyasi bir iklime doğdu. Dedesi ve babası Süleyman Demirel’in hayranları ve partidaşları. Merkez sağın içinden gelen biri Soylu. Karadeniz milliyetçiliğiyle birlikte muhafazakar kimliği de var. Demokrat Parti yıllarından miras, özellikle nur ekolünden dini gruplarla teması var. Önde gelen isimlerle sık sık fotoğraf verdiği biliniyor.

Evet, Soylu yeni parti için kolları sıvadı. Çalışmalar başladı. Eski ekibini tekrar topladı. Yeni isimler için nabız yoklamaya başladı. Ve Erdoğan sonrasının aktörlerinden biri olmaya aday.

‘HERHALDE, OĞAN’DAN GERİ KALMAZ’

Ne yapar? Başarılı olur mu? O ayrı bir değerlendirme konusu. Parti işi biraz daha ciddileştiğinde kanaatimi yazarım. Türk seçmeninin bir milliyetçi damarı var. Bu Mayıs seçimlerinde açıkça görüldü. Sinan Oğan gibi bir isim Ümit Özdağ’la birlikte sırf Suriye karşıtlığı ve şövenist söylemlerinden dolayı yüzde 5 oy aldı. Herhalde Soylu, Oğan’dan geri kalmaz.

Ama Türk seçmeni ayran gönüllü… Mayıs’ta milliyetçi rüzgarı esti, 10 ay sonra ise 31 Mart’ta sol rüzgar… Önümüzdeki seçimlerde ise AK Parti karşıtlığı ve muhalefeti bir fırtınaya belki de tufana dönüşecek.

Şimdilik Süleyman Soylu’nun yeni parti çalışmalarına başladığını haber vermekle yetineyim.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com