Türkiye'nin PKK'nın silah bırakması durumunda Rojava'nın statüsünü tanıyabileceği iddia edildi. İngiltere ve Amerika'nın da taraflara bu doğrultuda telkinlerde bulunduğu kaydedildi.
Türkiye’nin PKK’nin kendini feshetmesi karşılığında Rojava’nın statüsünü tanıyabileceği ve bölgeyle iyi ilişkiler geliştirebileceği iddia edildi.
Irak’taki Kürt yönetimine yakın Rudaw’dan Ömer Sönmez’in haber analizine göre, Türkiye’nin PKK’nın silah bırakması karşılığından Rojava’nın statüsünü tanıyabileceği öne sürüldü.
Analizde şu ifadelere yer verildi: “Ancak sürecin kamuoyu önünde açıkça tartışılamayan asıl konusu, PKK’nin silahsızlanmayı hangi şartlarda kabul edeceği meselesi.
DEM Parti İmralı heyeti ile görüşen siyasi partilerin üst düzey yöneticileriyle yaptığım görüşmelerden edindiğim izlenim, Türkiye’nin PKK’nin kendini feshetmesi karşılığında Rojava’nın statüsünü tanıyabileceği ve bölgeyle iyi ilişkiler geliştirebileceği yönünde.
İngiltere ve Amerika’nın da taraflara bu doğrultuda telkinlerde bulunduğu aktarılıyor.
AK Parti ve bazı muhalefet partisi kaynakları, Ortadoğu’daki değişen şartlara dikkat çekerek, Türkiye’nin geçmişte Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni kabul edip Erbil ile kurduğu iyi ilişkilere benzer bir sürecin Rojava ile de yaşanabileceğini belirtiyor.
AK Partili üst düzey bir kaynak, “Ankara’nın Kamışlo’yu kabul etmesi hem Türkiye’ye hem de Kürtlere bölgede fayda getirecek” değerlendirmesinde bulundu.
Ortadoğu uzmanları, Türkiye’nin terör listesinde olmasına rağmen Suriye’nin yönetiminde etkin olan HTŞ ile görüşebilmesini örnek göstererek, uluslararası toplumun muhatap kabul ettiği Rojava Özerk Yönetimi ile de diyalog kurulabileceğini vurguluyor.”