İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve kamuoyunda “Kız Çocukları Davası” olarak bilinen davanın karar duruşması 18-19 Eylül’e ertelendi. Normalde bugün karar duruşması yapılması bekleniyordu.
Davada müvekkili bulunan Av. Hatice Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kız çocukları davasında mahkeme başkanının izinli olduğu söylendi. Geçici heyet, savunma yapmak isteyenlerin savunmasının alınacağını, kendi heyetine savunma yapmak geçici heyete savunma yapmak istemeyenlerin savunmalarının alınmayacağını belirtti. Bugün karar çıkmayacak. Karar celsesi 18-19 Eylül tarihine ertelendi.” ifadelerini kullandı.
Kamuoyunda “Kız Çocukları Davası” olarak bilinen ve aralarında 15 lise öğrencisinin de bulunduğu 5’i tutuklu 41 kişinin yargılandığı davanın bugün görüleceği bildirilen karar duruşmasında mahkeme başkanının izinli olduğu öne sürüldü.
Av. Lale Demirkazan; “Suç sayılan eylemler arasında ders çalışmak, yemek siparişi vermek ve sinemaya gitmek gibi aktiviteler yer alıyor. Kamuoyunda tepki çeken bu suçlamalar, sıradan sosyal etkileşimler üzerine dayandığı için eleştiriliyor. Duruşmanın sonucu merakla bekleniyor.” sözleriyle anlattığı davanın bugünkü duruşması için değerlendirme yaptı. Demirkazan, “Bu saat oldu hala heyetin tamamlanmasını bekliyoruz. Mahkeme Başkanı mazeretliymiş ama şimdiye kadar yerine bir hakim bulunanamamış. Tuhaf!” dedi.
Bu saat oldu hala heyetin tamamlanmasını bekliyoruz. Mahkeme Başkanı mazeretliymiş ama şimdiye kadar yerine bir hakim bulunanamamış. Tuhaf! #KızCocuklarıDavası https://t.co/3pXOiTKUJa
— Lale Demirkazan 🌱🖖 (@OrionEmpress) July 18, 2025
Av. Hatice Yıldız; geçici heyetin, savunma yapmak isteyenlerin savunmasının alacağını, geçici heyete savunma yapmak istemeyenlerin savunmalarının alınmayacağını aktardı ve “Bugün karar çıkmayacak.” dedi.
Geçici heyet, savunma yapmak isteyenlerin savunmasının alınacağını kendi heyetine savunma yapmak geçici heyete savunma yapmak istemeyenlerin savunmalarının alınmayacağını belirtti.
Bugün karar çıkmayacak. https://t.co/WIJY4MqzY4— Av.Hatice YILDIZ (@avhaticeyldz) July 18, 2025
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve kamuoyunda “Kız Çocukları Davası” olarak bilinen davada bugün karar duruşması yapılacağı duyurulmuştu. Son duruşmada savcılık, yargılanan 41 kişinin tamamı için terör suçlamasıyla ceza talep etmişti.
7 Mayıs 2024’te İstanbul’da düzenlenen bir operasyonla, aralarında 13-17 yaş arası lise öğrencisi kız çocuklarının ve üniversite öğrencilerinin bulunduğu 41 kişi gözaltına alınmıştı. İnsanlar, yukarıda da aktarılan günlük aktiviteleri nedeniyle “terör örgütü üyeliği” ile suçlandı. İddianamede, sanıkların birlikte ders çalışması, öğrenci evinde kalmaları, bowling oynamaları, sinemaya gitmeleri, Yemek Sepeti’nden yemek siparişi vermeleri, Marmara Park AVM’de buluşmaları, piknik yapmaları gibi sıradan aktiviteler “terör eylemi” olarak nitelendirildi. Ancak iddianamede yer alan suçlamalar, günlük aktiviteler ve sosyal etkileşimler üzerine kurulu olduğu için kamuoyunda büyük tepki topladı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla aralarında 15 kız çocuğu ve üniversite öğrencilerinin bulunduğu 41 kişi, 7 Mayıs 2024’te gözaltına alındı, 29 kişi tutuklandı.
Üsküdar Çocuk Şube’ye götürülen 15 çocuk, 16 saat boyunca avukatlarıyla görüştürülmedi. Birbirleriyle konuşması dahi yasaklanan çocuklar bir polis memuru tarafından kan kusturmakla tehdit edildi.
Üç ay telefonları dinlenen ve takip edilen öğrenciler, çocuklar ve ebeveynleri hakkında “120 terör eylemi” tespit edildiği iddia edildi.
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 8 Temmuz 2024’te kabul edilen iddianamede “Akören Kamp Evi Sonrası – Marmara Park AVM – Bowling Programı”, “R.B. G.’nin, N.E.’nin ve A.G.’nin Evine Gitmesi” terör eylemi olarak yazıldı.
Savcı çocukları, öğrenci evinde kalmak, bovling oynamaya gitmek, Marmara AVM-Perla Vista AVM’de buluşmak, Yemek Sepeti’nden sipariş vermek, sinemaya gitmek, parkta buluşup piknik yapmak, yurt dışı gezisi organize etmekle suçladı.
Savcının temel iddiası, üniversite öğrencisi 12 genç kızın İstanbul’daki 4 farklı evde gönüllü olarak İngilizce dersi ve dini dersler vermesi, ebeveynlerin de çocuklarını bu aktivitelere göndermesine dayanıyor. Savcı, birlikte namaz kılmayı, Kuran okumayı, sosyal etkinlikleri terörle ilişkilendirdi. Hakim, kadınların altın günü yapmasını, doğum günü kutlamasını, çocukların ders çalışmasını silahlı terör örgütü üyeliğiyle bağlantı kurmaya çalıştı.
DEMParti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 23 Eylül’de görülen ilk mahkeme hakimin çocuklara sorduğu soruları eleştirdiği için salondan çıkarıldı.