‘Kemal Derviş olmak istedi, Nurettin Nebati olarak kaldı’

Gazeteci Sedat Bozkurt, Mehmet Şimşek'in göreve geldiğinde Kemal Derviş olmak istediğini ancak Nurettin Nebati olarak kaldığını söyledi.

  • ü
  • 25 Mayıs 2025
  • ü
  • Gündem

Gazeteci Sedat Bozkurt, Kısadalga’da yer alan yazısında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kendisinden önceki Maliye Bakanları ile aynı kaderi paylaşmak üzere olduğunu belirtti. Bozkurt, “Mehmet Şimşek “siyaset benim işim degil, ekonomi işim” diyerek aslında siyaset yapıyor. Şimşek “enkazdan berbat” diyerek aldığı ekonomik tabloyu düzeltecek ve belki de “2. Kemal Derviş” olarak anılacaktı. Ama olmadı gidişat onu “Nebati” yapmak üzere” dedi.

Bozkurt, Şimşek’in ekonomik tablosunun iyi olmadığına işaret ederek, ülkenin 8 yıldır kronik bir ekonomik kriz içinde olduğuna vurgulayarak, “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da sık sık “sabır” isteyenler arasında. 23 yıllık iktidarın halen sabır istemesinin acayip olduğunun farkında bile değiller. 8 yıldır kronik bir nitelik kazanarak devam eden ekonomik krizin yarattığı sıkıntıların “geçici” olduğunu, birkaç ay içinde daha farklı bir görünümün ortaya çıkacağını anlatıyor Cevdet Yılmaz. Nebati, bakanlığı döneminde bunu “Gözünüzü kapatın 6 ay sonra açın başka bir ülkeye uyanacaksınız” diye açıklamıştı. Aradan 3 yıl geçti. Şimdi ekonomideki başarılı(!) yönetimi nedeniyle milletvekili ama bu başarısını kendi işletmelerinde gösteremediği için şubelerini art arda kapatıyor. Ekonominin bu kadar konuşulduğu bir ortamda eski maliye bakanlarının hiç ortalıkta gözükmemeleri de ilginç.”

“Bakan Şimşek de önüne koyduğu dezenflasyon sürecinden başka konuya değinmiyor” diyen Bozkurt, Şimşek’in Kemal Derviş olmak istediğini ancak Nurettin Nebati olarak kaldığını öne sürdü. Bozkurt, yazısına şöyle devam etti: “Şimşek ekonomik programın gücünden bahsederken aslında kalın bir siyaset yapıyor. Program güçlü olsa şoklardan etkilenmez, etkilendiğine göre güçlü değil. Hemen toparlanması ise yüksek faizin devreye sokulması nedeniyle oldu, programa uygun olmayan biçimde. Dövizi baskılayıp faizi yüksek tutarsanız size kamyonlarla döviz gelir. Bunun adı sıcak paradır, en yüksek getiri nerede ise gelir, orayı kurutur sonra da gider. Sahibinden başkasına faydası olmayan paradır bu, gelmesi ekonomik bir başarı değildir yani.

2001 yılında yaşanan ekonomik krizi sonrasında Kemal Derviş tam yetki ile ekonomiden sorumlu devlet bakanı oldu. Maliyeti yine vatandaşa ödetilen bir IMF politikasının uygulayıcısıydı. Devrede IMF olduğu için devletin gelirleri arttırıldı, giderleri azaltıldı. Program can yaktı ama amacına ulaştı. AKP’nin bütçe disiplinine uyması nedeniyle ilk yıllarda kurtarıcısı bile oldu bu program. Derviş, ekonomik programının başarılı olması nedeniyle siyasette de ekonomi çevrelerinde de hayli prim yaptı.

Mehmet Şimşek de aynı yolu izlemek istedi. Ama gelinen noktaya baktığınız zaman kendisinden önceki maliye bakanlarıyla aynı kaderi paylaşmak üzere. Şimşek sıradan bir AKP’lidir. Orada işler böyle yürüyor, yanlışlara itiraz etme, gerçekleri görme, dillendirme, makamını koru ve kıymetini bil, bunu sana sağlayan iradeye mutlak bağlı ol…”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com