Suç örgütü lideri olduğu suçlamasıyla 68 yıl hapis cezasına çarptırılan Bora Kaplan ile 37 sanık hakkında açılan kara para davası kapsamında kayyım atanan 36 şirketle ilgili dikkat çekici bir karar alındı. Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’nun (TMSF), “gazino, gece kulübü, taverna, alkollü/alkolsüz şirketlerin yönetiminde pek çok güçlük var.” şeklindeki yazısı üzerine Mahkeme, bu nitelikteki 9 şirketteki yönetim kayyımlığını denetim kayyımlığına çevirdi.
Bu arada davanın iki tutuklulu sanığı Bora Kaplan ve Fethi Koyuncu’nun tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Gazeteci Müyesser Yıldız’ın haberine göre, Ankara 77. Asliye Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda görülen davanın bugünkü celsesinde Mahkeme Başkanı’nın üçüncü kez değiştiği görüldü. Bu nedenden ötürü Başkan, sanıklardan dosyaya gelen bilgi ve belgelere karşı beyanlarını sorarken kısaca savunma yapabileceklerini söyledi.
Daha önceki celsede duruşma salonuna getirilme talebi kabul edilmediği takdirde SEGBİS bağlantısı kurmayacağını bildiren Kaplan, bu celseye de mazeret bildirip katılmadı.
Bugünkü celseye sanıklar ve avukatlarının kayyım uygulamasına ilişkin şikayetleri damga vurdu.
Beyanda bulunan ilk sanık, eski AKP Ankara İl Başkan Yardımcısı ve Çankaya Belediyesi Meclis Üyesi Barış Kurt oldu. Mahkeme Başkanı’na, “Sizinle ilk kez karşılaşıyoruz. Üç aydır sizi bekliyorum.” diye hitap eden Kurt şöyle konuştu:
“Harita mühendisiyim, şirketim de bununla ilgili. Ama bankacı bir kayyım atandı. Tüm sözleşmelerim fesholdu, şirketim battı. Ben bu şirketi 2013’te kurdum. Ortada Bora Kaplan da iddia olunan örgüt de yok. 2003’te aldığım malıma, babamdan kalan mirasa el kondu. Açım, açım. Kimseye derdimi anlatamıyorum. 21 aydır kredimi kapatamıyorum, işletilen faizlerle baş edemiyorum. Faize boğuldum gittim. 15 milyon kredi borcu 50 milyon olmuş. Almadığım kiranın gelir vergisinin faizi isteniyor. Emekliliği hak ettim, ama Bağkur borcum var diye bu hakkımı alamıyorum. Kayyım Bağkur borcunu niye yatırmıyor? Kemal Sunal filmlerini izlerken gülüyordum. Kemal Sunal’dan farksız haldeyim.”
Bora Kaplan’ın avukatları ise MASAK raporunun yanlışlıklarla dolu olduğunun ortaya çıkması üzerine yeni bir bilirkişi raporu istendiğini, ancak 5.5 ay geçtiği halde bu raporun gelmediğini, bilirkişinin 3 ay daha ek süre istediğini anlatıp, “Bu rapor gelmeden yapılan celseye inanmıyoruz. O MASAK raporu baz alınarak kayyım uygulamamaz, Bora Kaplan tutuklu kalamaz.” dedi.
Bu arada geçmiş celselerde sanıklar ve avukatlarının, kayyımın tümüyle kaldırılması ya da yönetim kayyımının denetim kayyımına çevrilmesi talebinde bulunması üzerine Mahkemenin, TMSF’ye 9 Mayıs’ta yazı yazıp el konulan şirketlerin durumunu sorduğu, TMSF’nin de 15 Mayıs’ta dikat çekici bir cevap verdiği ortaya çıktı.
TMSF el konulan şirketlerdeki kayyım sistemin kaldırılıp yerine denetim kayyımlığı getirilmesini önerdi.
Sanıklar ve avukatlarının beyanlarının tamamlanmasından sonra mütalaası sorulan Savcı, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin, diğer sanıkların da adli kontrol tedbirlerinin devamı yönünde görüş bildirirken, TMSF’nin o yazısındaki değerlendirme dikkate alınarak eğlence sektöründeki şirketlerin yönetim kayyımının denetim kayyımına çevrilmesini istedi.
Savcının mütalaasına karşı sanıklar ve avukatlarının beyanları alınırken bir avukat, “Ne yani, kayyımın uyku saatine göre mi karar vereceğiz?” diye tepki gösterirken, bir başka avukat da, “Tedbir kalkacaksa hepsi için kalksın. Kalacaksa hepsi için kalsın.” dedi.
Verilen aranın ardından Hakim, Bora Kaplan’ın ve Fethi Koyuncu’nun tutukluluk halinin devamına, tutuksuz sanıkların imza verme şeklindeki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılıp yurtdışı çıkış yasağına ise devam edilmesinin yanı sıra eğlence sektöründeki şirketlerin yönetim kayyımının, denetim kayyımına çevrilmesine ve emekli maaşlarına konan tedbirin kaldırılmasına, ayrıca Barış Kurt’un Bağkur borcu için SSK’ya yazı yazılmasına karar verildiğini açıkladı.