Kariye, bin yıl kilise, 400 yıl cami, 75 yıl müze olarak ayakta kaldıktan sonra yapılan restorasyonun ardından yeniden cami olarak ibadete açıldı.
İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camii, 79 yıl aradan ibadete açıldı. 6. yüzyıldan kalma olduğu tahmin edilen Khora Manastır Kilisesi, 1511 yılında II. Bayezid döneminde camiye çevrildi. 1945’te İnönü’nün de imzası olan bir bakanlar kurulu kararıyla müzeye çevrilen Kariye, 2020’de Cumhurbaşkanı kararıyla yeniden camiye döndürüldü.
Kariye, adını “yerleşim yeri dışında” anlamına gelen Khora kelimesinden alan, Bizans döneminin İsa’ya adanmış önemli manastırlarından biriydi
Tam yapılış tarihi ile ilgili altıncı yüzyıldan kalma olduğu düşünülen Khora Manastır Kilisesi, 14’üncü yüzyılda yeniden onarılarak bugünkü halini almıştı.
Kariye Camii, bugün Vakıf Haftası 100. Yıla Özel 201 Eser Toplu Açılış Töreni’yle ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan İstanbul’a telekonferans yoluyla katıldığı açılışta, İstanbul Valisi Davut Gül, Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, İstanbul İl Müftüsü Safi Arpaguş, İstanbul Vakıflar Birinci Bölge Müdürü Yavuz Güner ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz da hazır bulundu.
Kariye Camii hakkında Erdoğan’a bilgi veren İstanbul İl Müftüsü Safi Arpaguş, “Kariye Camiimiz 79 yıl sonra tekrar Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından restore edilerek yeniden ibadete açılıyor. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nden 79-80 yıl sonra daha önceden cami olarak kullanılan mekan müzeye çevrilmişti. 1947 yılından sonra müze haline gelen bu cami, tekrar vakıflarımızın gayret ve himmetleriyle tadilattan geçirilmiş ve bugün inşallah yeniden ibadete açılarak İstanbulumuzda müminlerle buluşacaktır” dedi.