3 şehir ve 4 bölge için deprem uyarısında bulunan Japon uzman Yoşinori Moriwaki, özellikle İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir'de deprem beklenildiğini söyledi.
Büyük Marmara depremine ilişkin açıklamalarıyla tanınan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki bu kez üç il için uyarıda bulundu. Geçtiğimiz aylarda yaşanan 4,9 büyüklüğündeki depremi önceden bildiğini belirten Moriwaki, 7 şiddetindeki bir depremin büyük bir yıkıma neden olabileceğini kaydetti.
Japon deprem uzmanı ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, 6 Şubat depreminden sonra yaptığı açıklamalarla öne çıkmıştı. “2019 yılından sonra Türkiye’de 4 ve 5 şiddetinde depremler ara ara olmaya devam ediyor. Bu büyük depremin habercisi olarak söylenemez ama dünya genelinde bir deprem hareketliliği var.” şeklinde açıklamalarda bulunan Moriwaki Türkiye’de 4 kritik bölgeyi işaret etti.
Sabah’ın aktardığına göre, Yoşinori, 4 bölge için deprem uyarısında bulunarak, özellikle İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir’de deprem beklenildiğini söyledi.
Ege Bölgesi’nde, 7’nin üzerinde deprem beklemediğini söyleyen Moriwaki, Ege’nin diğer bölgelere nazaran fay hattının ince ince kısa ve yatay olduğunu da belirtti.
Moriwaki’nin uyarılarına göre, “Gemlik’te meydana gelen 3,5 büyüklüğündeki deprem sonrasında Konya, Malatya gibi bölgelerde de aralıklarla depremler oldu. Bu depremler, büyük bir sarsıntının öncüleri olabilir. Güney ve kuzey fay hatları birbirini tetikliyor. Özellikle Bursa-Gemlik, Balıkesir, Yalova gibi yerlerde 7 üzerinde bir deprem riski bulunuyor. Bandırma bölgesinde küçük ama sık depremler yaşanıyor. Bunlar büyük bir depremin işaretçisi olabilir.”
Açıklamalarıyla Çanakkale bölgesine dikkat çeken deprem uzmanı Bu bölgede günde 20-30 kere küçük depremler oluyor ama ileride büyük bir deprem olabilir. Çanakkale tarafında tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü yaşanan küçük depremler olabilecek büyük depremlerin önüne geçmiyor” şeklinde konuştu.
Bursa’da ortaya çıkan fay hattına da dikkat çeken Moriwaki, “Bu fay hattını görmenin önemi yok. Kimse endişelenmesin. Japonya’da yüzde 60’dan fazla yeni fay hattından deprem meydana geliyor.” dedi.
Prof. Dr. Naci Görür’ün de özellikle Kahramanmaraş depreminden sonra sık sık 7 ve üzeri deprem riski uyarısı yaptığı biliniyor. “Fay hattı üzerinde yaşayan illerin kaderi Maraş ve Hatay gibi olacak” diyen Naci Görür, deprem riski olan illeri şöyle sıralıyor:
Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa…