İşte TÜİK’in sır gibi sakladığı o liste

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK’in enflasyonu hesaplarken devlet sırrı gibi sakladığı fiyat listesini yazdı. Aktaş, “TÜİK’ten sızdırma yok, bu fiyatları ben hesaplıyorum” dedi!

  • ü
  • 06 Ocak 2025
  • ü
  • Gündem

Ekonomi Gazetesi köşe yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü yazısında, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) devlet sırrı gibi sakladığı fiyat listesini yazdı. TÜİK’in enflasyon hesabı yaptığı fiyat listesindeki ilginç verileri ortaya çıkardı. Ve ortaya, izahı olmayanın mizahı olur yazısı çıktı…

İşte o yazı…

DEVLET SIRRI GİBİ SAKLIYOR!

TÜİK enflasyonu hesaplarken hangi fiyatlar üzerinden hareket ettiğini devlet sırrı gibi saklamaya devam ediyor. Gerçi bu sırrın kodları çözüldü sayılır; bu köşede ilk olarak geçen yıl 8 Temmuz’da haziran ayındaki fiyatları yazmıştım. Bugün de belli başlı kalemlerde aralık ayında hangi fiyatların dikkate alındığını bulacaksınız.

Öncelikle belirtmem gereken bir ayrıntı var. 8 Temmuz’da da bu görüşü ileri sürenler olmuştu çünkü. Bu fiyatların TÜİK içinden bana sızdırıldığını iddia edenler çıkıyor. Yok öyle bir şey! Bu fiyatları ben hesaplıyorum. Biraz üstünde çalışan herkesin yapabileceği bir hesaplama bu.

8 Temmuz’daki yazımı ve o gün aktardığım madde listesini hatırlayanların dikkatini çekecek bir detay var. Bu kez madde sepeti listesi çok daha sınırlı. Bunu özellikle tercih ettim, yazımın son bölümünde bunun nedenlerini izah edeceğim.

DANA ETİ FİYATI YILIN İKİNCİ YARISI HİÇ ARTMAMIŞ!

Listede 55 kalem mal ve hizmet bulunuyor. Bu kalemlerin bir kısmındaki fiyatlarda bir tuhaflık yok, en azından bana göre. Örneğin dana ve kuzu eti fiyatları. Piyasada elbette daha pahalısı da vardır ama bu fiyatlar Türkiye ortalamasını gösterdiği için makul sayılır.

Ne var ki fiyat makul gibi görünüyorsa da geçen yıl ilk ve ikinci yarıdaki artış oranları sanki bir tuhaflığa işaret ediyor. Dana eti fiyatları yılın ikinci yarısında neredeyse hiç artmamış, kuzu etinde ise yalnızca yüzde 7’ye yakın artış var.

TAVUKLAR ÜLKE ÇAPINDA GREVE Mİ GİTTİ?

Hele tavuk eti! 2024’ün tümündeki artış yalnızca yüzde 26 olmuş, üstelik ikinci altı ayda fiyatlar artmak bir yana yüzde 5 gerilemiş. Sizce bu makul mü?

Peki ya yumurta fiyatları! Piyasadaki en ucuz yumurta aranıp bulunmuş gibi; 4,8 lira, 5 lira bile değil. Daha tuhafı 2024’ün ilk yarısında yumurta fiyatları yüzde 28 gerilemiş. Sonra ne olmuşsa olmuş ve ikinci yarıda tam yüzde 93 artış yaşanmış.

Tavuklar 2024’ün ilk yarısında tam kapasite yumurtladılar ama ikinci yarıda ülke çapında greve giderek arz-talep dengesini bozdular da mı bu fiyat anormalliği yaşandı? İzahı olmayanın mizahı oluyor işte…

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com