İstanbul Barosu’ndan Özgür Özel’e Akın Gürlek yanıtı: Avukatlık da yapamaz

CHP lideri Özgür Özel'in, avukatların tepkisini çeken Akın Gürlek açıklamasına İstanbul Barosu'ndan da tepki geldi. Barodan yapılan açıklamada, "Avukatlık yasasına açıkça aykırı hareket eden savcı ve yargıçlar, avukatlık yapamaz" denildi.

  • ü
  • 02 Aralık 2024
  • ü
  • Gündem

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e yönelik “Başka iş bilmiyorsa avukatlık yapabilir” sözleri ‘avukatlık’ tartışması başlattı. Avukatların tepki göstermesi sonrası CHP’den yapılan ‘düzeltme’ açıklamalarının ardından İstanbul Barosu da tartışmaya farklı bir pencereden katıldı.

İstanbul Barosu’ndan Özel’in sözleri üzerine yapılan açıklamada “Avukatlık yasasında açıkça yer alan bu gereklere ve avukatlık andına açıkça aykırı hareket eden savcı ve yargıçlar, avukatlık mesleğine kabul koşullarından yoksundurlar” ifadeleri yer aldı.

‘ARAÇSALLAŞTIRILAN YARGI MENSUPLARI…’

İstanbul Barosu’nun açıklamasının tam metni şöyle:

“ANAYASAYI AÇIKÇA VE SİSTEMATİK OLARAK İHLAL EDEN YARGI MENSUPLARI AVUKATLIK YAPAMAZ!

Adil yargılanma hakkı, sav+savunma+hüküm diyalektiği sürecinde gerçekleşir.

Savunma, bu üçlünün ayrıcalıklı bileşenidir. Şöyle ki; Avukat, kovuşturma ve soruşturma aşamasından yargı kararının uygulanmasına dek yargılama sürecinin bütününde vardır.

Eğer bağımsız ve özgür avukat yoksa, Cumhuriyet’in dayanağı olan “adalet” (md.2) de gerçekleşmeyeceği için Avukat, Anayasa’nın bütününde vardır.

Avukat, Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenlik yetki alanının bütününde aynı anda mesleki faaliyette bulunma yetkisine sahiptir.

Anayasa’ya açıkça aykırı olan kayyum uygulamasında araçsallaştırılan yargı mensupları ve savunma mesleği arasında ilişki kurmak, yerindesiz ve avukat haysiyetini zedeleyicidir.

Bu bağlamda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’in avukatlık mesleğine ilişkin beyanı da talihsizdir.

Avukatlık mesleğine yönelik bu ve benzeri açıklamaların niyetinden bağımsız olarak, iktidarın savunma mesleğine yönelik saldırılarını arttırdığı bir dönemde gerçekleşmiş olması, siyasilerin ifade özgürlüğünü özen ve sorumlulukla kullanmalarını zorunlu kılmaktadır.

Daha genel olarak, kayyum uygulamasında Yürütme iradesi belirleyici olduğundan, asıl sorgulanması gereken Parti Başkanlığı Yoluyla Devlet Başkanlığı ve Yürütme kurgusudur.

Kaldı ki, avukatlık mesleğinin en temel koşulu, insan hakları temelinde Anayasaya ve hukuka saygıdır.

Avukatlık yasasında açıkça yer alan bu gereklere ve avukatlık andına açıkça aykırı hareket eden savcı ve yargıçlar, avukatlık mesleğine kabul koşullarından yoksundurlar.

Başta siyasiler gelmek üzere, yasama+yürütme+yargı mensuplarını Anayasa’ya ve savunma mesleğine saygı göstermeye çağrımızı, kamuoyunun bilgisine sunarız.

İSTANBUL BAROSU”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com