Dünyanın en büyük barosuna KHK’lı başkan: İbrahim Kaboğlu farkla seçildi

Resmi olarak da ilan edilen sonuçlara göre Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu 7 bin 219 oyla İstanbul Barosu'nun yeni başkanı seçildi. KHK'yla üniversitedeki görevinden ihraç edilen Kaboğlu, anayasa hukuku alanında ülkenin önde gelen isimlerinden biri. Kaboğlu, seçimden sonra “Fikir, dayanışma ve eylem dönemi başlamıştır” dedi.

  • ü
  • 20 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Yaklaşık 65 bin üyesiyle dünyanın en büyük baroları arasında olan İstanbul Barosu’nda seçim heyecanı yaşandı. Kesin olmayan sonuçlara göre Değişim İçin Avukatlar grubunun adayı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, İstanbul Barosu başkanlığına seçildi.

İstanbul Barosu’nun, Haliç Kongre Merkezi’nde 19-20 Ekim tarihlerinde yapılan genel kurulunda 11 aday başkanlık için yarıştı.

Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre Değişim İçin Avukatlar grubunun adayı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, İstanbul Barosu başkanlığına seçildi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Marmara Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen Profesör İbrahim Kaboğlu, Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütüyordu.

İŞTE İLK SONUÇLAR

Seçim yarışına katılan isimler ve aldıkları oy şöyle:

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: 4.777

(Değişim İçin Avukatlar Grubu)

Av. Hasan Kılıç: 3.654

(Avukatın Yükselişi Hareketi)

Av. Mehmet Turgay Bilge: 3.257

(Avukat Hakları Grubu)

Av. Filiz Saraç: 2.701

(Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu)

Av. Ali Gürbüz: 2.609

(Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu)

Av. Hakan Çatak: 1.157

(İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu)

Av. Abdülhalim Yılmaz: 776

(Bağımsız Avukatlar)

Av. Mert-Er Karagülle: 0

(Değişim İçin Güçlü Baro)

Av. Metin Uraçin: 0

(İstanbul Avukatlar Birliği)

Av. Türkan Kara: 0

(Genç Hukuk Hareketi)

Av. Yasin Şen: 0

İBRAHİM KABOĞLU KİMDİR?

İbrahim Kaboğlu, 10 Nisan 1950 yılında Artvin Borçka’da doğdu. 1974 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1981 yılında Limoges Üniversitesi ve Ankara Üniversitesinde doktorasını yaptı.

1987’de doçent, 1994 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde profesör oldu.

2003 yılında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığına getirildi.

2008 yılında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan açılan davadan raporun bilimsel içeriğe sahip olduğu ve şiddeti teşvik etmediği gerekçesiyle beraat etti.

Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevinde iken 686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversiteden ihraç edildi. 2007 yılından beri Birgün’de yazmaktadır.

2018 Türkiye genel seçimlerinde, Cumhuriyet Halk Partisinden İstanbul milletvekili seçildi. 2023 Türkiye genel seçimlerinde CHP’den milletvekili adayı olmak için başvuru yaptı fakat aday gösterilmedi.

2 Haziran 2022 tarihinde Fransa’nın en prestijli nişanı olan Légion d’Honneur madalyası verildi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com