İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Baro Başkanı İbrahim Kaboğlu ve 10 yönetim kurulu üyesi hakkında 12 yıla kadar hapis ve siyasi yasak talebiyle iddianame hazırladı. Yargılama izni için dosya Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkemenin vereceği karar, baro yönetiminin geleceğini belirleyecek.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK mensubu oldukları öne sürülen ve haklarında yakalama kararı bulunan Nazım Daştan ile Cihan Bilgin’in ölümüne ilişkin İstanbul Barosu’nun yaptığı açıklama nedeniyle, Baro Başkanı İbrahim Kaboğlu ve yönetim kurulu üyeleri hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla soruşturma başlattı.
Cumhuriyet’in haberine göre Başsavcılık, baro yönetiminin görevden alınması ve yeni bir yönetimin belirlenmesi talebiyle asliye hukuk mahkemesinde de dava açtı.
Başsavcılık, Adalet Bakanlığı’ndan alınan izinle yürütülen “terör” soruşturması kapsamında, İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ve yönetim kurulu üyelerinin ifadelerini “şüpheli” sıfatıyla aldı.
Soruşturmanın tamamlanmasının ardından hazırlanan fezleke, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Fezlekeyi inceleyen savcılık, “Basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak” ve “Basın yoluyla halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçlamalarıyla Kaboğlu ve 10 yönetim kurulu üyesi hakkında iddianame düzenledi.
İddianamede, sanıkların 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması ve siyasi yasaklı hale getirilmesi talep edildi.
Savcılık, baro yönetiminin yaptığı açıklamada, PKK mensuplarının gazeteci olarak tanıtıldığı ve güvenlik güçlerinin terörle mücadelede gerçekleştirdiği operasyonların savaş suçu olarak gösterilmeye çalışıldığı iddiasına yer verdi.
Ayrıca, açıklamanın terör örgütünün nihai amacını meşrulaştırmaya hizmet ettiği ve örgüt üyeliğini özendirici nitelikte olduğu öne sürüldü.
İddianamede, baronun açıklamasıyla ilgili şu değerlendirmeler yapıldı:
Devletin terörle mücadele faaliyetleri hakkında kamuoyunda yanlış algı oluşturulmaya çalışıldığı,
Terör örgütünün şiddet içeren yöntemlerini meşru gösterecek bir dil kullanıldığı,
Paylaşımların sosyal medyada geniş kitlelere ulaştığı ve kamu barışını bozmaya elverişli olduğu ifade edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yargılama izni verilmesi için dosyayı Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme, baro yönetimine iddianameyi tebliğ ederek, savunma yapmaları ve delil sunmaları için süre tanıdı. Yargılama izni verilmesi halinde, dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na geri gönderilecek ve İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde baro yönetimine yönelik “terör” davası açılacak.