İsrail’in vurduğu Ayşenur Eygi’nin cenazesi İstanbul’a geldi

İsrail askerlerinin başından vurarak öldürdüğü Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi, Bakü'den İstanbul'a gönderildi. Görgü tanıkları, Eygi’nin İsrail karşıtı gösteri sırasında İsrail askerleri tarafından kasten hedef alındığını aktarmıştı.

  • ü
  • 13 Eylül 2024
  • ü
  • Gündem

İsrail’in Batı Şeria’da düzenlediği saldırıda ölen Ayşenur Ezgi Eygi’nin naaşı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den İstanbul’a geldi.

İstanbul Havalimanı’nda düzenlenecek törene İstanbul Valisi Davut Gül’ün katılması bekleniyor. Törenin ardından Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi uçakla İzmir’e gönderilecek.

Eygi’nin cenazesini Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanında Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ve büyükelçilik çalışanları teslim aldı. Naaş, THY İstanbul uçağına teslim edildi ve Türkiye’ye gönderildi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

NE OLMUŞTU?

İsrail askerlerinin Batı Şeria’nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı bir gösteriye müdahalesinde başından vurularak hayatını kaybeden Eygi, aynı zamanda ABD vatandaşıydı. Görgü tanıkları, Eygi’nin gösteri sırasında İsrail askerleri tarafından kasten hedef alındığını aktardı.

1998 Antalya doğumlu olan Ayşenur Ezgi Eygi’nin, Filistinli çiftçileri destekleyen Faz’a kampanyasının üyesi olduğu belirtiliyor. Bu yapı, Filistin topraklarındaki askeri operasyonlara ve yerleşimci saldırılarına karşı direniş gösteren Filistinlilere destek sunuyor. Ayşenur Ezgi Eygi’nin öldürülmesinni ardından ailesinin yaptığı açıklama ise şöyle:

‘İNSAN ONURUNU SAVUNUYORDU’

Ayşenur henüz 26 yaşındaydı ve üç ay önce Washington Üniversitesi’nden Psikoloji ve Orta Doğu Dilleri ve Kültürleri bölümlerinden mezun olmuştu. Kampüste öğrenci protestolarında aktifti, insan onurunu savunuyor ve Filistin halkına yönelik şiddetin sona ermesi için sesini yükseltiyordu. Ayşenur, Batı Şeria’ya gidip oradaki Filistinli sivillerle dayanışma içinde olmak için güçlü bir sorumluluk hissetti; onların maruz bırakıldığı baskı ve şiddete karşı durmak istiyordu.

Bir ABD vatandaşı olan Ayşenur, adalet için barışçıl bir şekilde protesto ettiği sırada, video görüntülerine göre İsrail askerleri tarafından ateşlenen bir kurşunla öldürüldü. Beyaz Saray’ın taziye mesajını takdirle karşılıyoruz ancak Ayşenur’un öldürülme koşulları göz önünde bulundurulduğunda, İsrail’in kendi başına bir soruşturma yürütmesi asla yeterli olmayacaktır. Başkan Biden, Başkan Yardımcısı Harris ve Dışişleri Bakanı Blinken’e, ABD vatandaşı olan Ayşenur’un “yasadışı” şekilde katledilmesiyle ilgili bağımsız bir soruşturma başlatmaları ve suçluların tam olarak adalet önüne çıkarılmalarını talep ediyoruz.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com