İsrail ordusunun en büyük silah tedarikçisi İstanbul’da silahlarını sergiliyor: Selçuk Bayraktar organizasyonunda…

İsrail ordusunun silah tedarikçisi İstanbul'da gururla silahlarını sergiliyor. İsrail ordusuna silah sağlayan BAE Systems’in İstanbul’da düzenlenen Saha Expo fuarında silahlarını sergilemesi tepki çekti. Fuar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde ve damadı Selçuk Bayraktar ailesinin organizatörlüğünde gerçekleşiyor.

  • ü
  • 25 Ekim 2024
  • ü
  • Gündem

Türkiye, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını sert sözlerle eleştirirken, silah tedarikçisi BAE Systems’in İstanbul’da düzenlenen Saha Expo fuarında silahlarını sergilemesi büyük tepki çekti. İsrail ordusunun en büyük silah tedarikçilerinden olan İngiliz savunma şirketi BAE Systems, Gazze’deki katliamlarla ilişkilendirilerek dünyanın birçok ülkesinde protesto edilirken, Türkiye’de devlet destekli bir fuarda yer alması eleştirilerin odağına yerleşti.

Saha Expo, yönetim kurulu başkanlığını Haluk Bayraktar’ın yaptığı SAHA İstanbul tarafından düzenleniyor. Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekeleşen fuara Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) yanısıra 6 bakanlık da destek veriyor.

Karar gazetesindeki habere göre; İsrail ordusunun silah tedarikçilerinden biri olan BAE Systems, İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen fuarda silahlarını sergiledi. Gazze’deki sivil ölümlerindeki rolü nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde protesto edilen ve kısıtlamalarla karşılaşan BAE Systems’in Türkiye’de devlet destekli bir etkinliğe katılması, özellikle sosyal medya üzerinden büyük tepki topladı.

Gazeteci Metin Cihan, sosyal medya paylaşımında fuara katılan BAE Systems’in İsrail ordusuna yaptığı silah satışını eleştirerek, bu durumu “devlet destekli bir skandal” olarak nitelendirdi. Cihan, BAE Systems’in Gazze’de çocukları öldüren silahları sergilemesine izin verilmesini sert bir dille eleştirirken, paylaşımlarında Sabah Gazetesi ve Anadolu Ajansı’nın İngiliz savunma devine karşı Londra’da yapılan protestolarla ilgili haberlerin görsellerine de yer verdi.

BAKÜ’DE DE ORTAK FUAR DÜZENLENMİŞTİ

TSK’nın İHA ve SİHA tedarikçisi Baykar’ın, İsrail ordusunun savaş uçaklarını ve silahlarını üreten, Israel Aerospace Industries’le (IAI) birlikte Azerbaycan’da fuar düzenlediği ortaya çıkmıştı.

TEPKİLERİN ARDINDAN FUARA ZİYARETÇİ GİRİŞİ YASAKLANDI

Türkiye’nin İsrail’e karşı sert söylemlerine rağmen ticari ilişkilerin devam ettiği gerçeği, birçok kez gündeme taşınmıştı. Arka kapı yöntemleriyle sürdüğü belgelenen ticari ilişkiler, özellikle silah tedariki ve savunma sanayi alanında kamuoyunun dikkatini çekti. BAE Systems’in Saha Expo fuarına katılımı, bu ilişkilerin sembolik bir yansıması olarak ele alınırken, fuarın vatandaşlara kapatılması ve ziyaretçi başvuru sayfasının kaldırılması tepkileri daha da artırdı.

Gazze’deki katliamlarla ilişkilendirilen BAE Systems’in İstanbul’da silahlarını sergilemesine izin verilmesi, Türkiye’nin İsrail’e yönelik resmi tutumuyla ticari ilişkiler arasındaki tutarsızlıkları gözler önüne serdi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com