İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin düşen helikopteri 30 yaşında

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin içinde bulunduğu Bell 412 model helikopterin 30 yaşında olduğu ve bir çok Batılı ülkenin askeri envanterinden çıkarttığı belirtildi.

  • ü
  • 20 Mayıs 2024
  • ü
  • Gündem

Azerbaycan-İran sınırında düşen ve İran Cumhurbaşkanı Reisi ile beraberindekilerin hayatını kaybettiği helikopterin, 30 yaşındaki bir Bell 412 olduğu ortaya çıktı. Bu helikopteri bir çok Batılı ülke askeri envanterinden çıkardı.

İran Cumhurbaşkanı Yardımısı Muhsin Mansur, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile beraberindeki heyetin helikopterin düşmesi sonucunda hayatlarını kaybettiğini doğruladı. Öte yandan düşen helikopterin, ABD üretimi 30 yaşındaki bir Bell 412 olduğu öğrenildi. İran, ABD üretimi diğer platformlar gibi Bell 412 için de yedek parça sorunu yaşıyordu ve bu sorunları kendi imkanlarıyla gideriyordu.

KANADA ORDUSU İÇİN ÜRETİLDİ İLK OLARAK

Savunma Sanayi sitesinde yer alan habere göre, Bell Helicopter (Bell Textron) 1960’ların sonunda Kanada ordusu için orijinal UH-1 Iroquois’in bir üst versiyonu olarak Bell 412’yi geliştirdi. Yeni tasarımda bir yerine iki turboşaft motor kullanılmış ve bu sayede daha fazla taşıma kapasitesi elde edilmiştir. Helikopter 1971 yılında tanıtıldı ve ABD askeri eğitim belgelerine göre hem ABD hem de Kanada tarafından hızla benimsendi.

Bir genel maksat helikopteri olarak – askeri tanımlamasındaki UH bu kelimeleri temsil eder – Bell 212’nin personel taşımak, havadan yangın söndürme, kargo taşımak ve silah keşif de dahil olmak üzere her türlü duruma uyarlanabilir olması amaçlanmıştır.

Akabinde ise Bell, Bell 212 üzerinden Bell 412’yi geliştirdi. 1981 yılında tanıtılan Bell 412, Bell Helicopter tarafından üretilen bir orta büyüklükte, çok amaçlı bir helikopterdir.

13 yolcu taşıma kapasitesine sahip olan helikopterin azami uçuş yüksekliği 6 bin 100 metre, azami menzili 650 km.

 

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com