İnsan hakları ödüllü hukukçunun şartlı tahliyesine engel gerekçesi: ‘Cezaevi imamı ile görüşmedi’

15 Temmuz sonrası KHK'yla kapatılan YARSAV eski başkanı Murat Arslan’ın şartla tahliyeden yararlandırılmamasının gerekçesi “cezaevi imamı ile görüşmemesi” olarak açıklandı. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi 2017 Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü Arslan’a verilmişti.

  • ü
  • 15 Mayıs 2024
  • ü
  • Gündem

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından Gülen cemaati ile ‘ilişkili olduğu’ iddiasıyla Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliği’nin (YARSAV) eski başkanı Murat Arslan’ın şartla tahliye talebi, “cezaevi imamı ile görüşmemesi” nedeniyle reddedildi.

10 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 7,5 yıldır cezaevinde bulunan YARSAV eski Başkanı Murat Arslan’ın şartla tahliyeden yararlandırılmamasına yapılan itiraz da reddedildi.

İnfaz Hakimliği, Murat Arslan’ın avukatları Deniz Doğan ve Mustafa Karadağ’ın itirazlarını değerlendirmeyip sadece Murat Arslan’ın dilekçesine dayalı olarak itirazın reddine karar verdi.

‘İMAMLA GÖRÜŞMÜYOR, PİŞMAN DEĞİL’

İnfaz Hakimliği kararında, İGK raporunda yer alan “Manevi rehberlik birimi tarafından manevi danışma amaçlı gerçekleştirilen bireysel görüşmeye katılmamasına, kurs dışı herhangi bir sanatsal faaliyet ya da edebi çalışma yapmadığına, hükümlünün suç kabulünün olmadığına, suçunun sonuçlarını anlayamadığına” dikkat çekerek itirazın reddine ve koşullu salıverilme talebinin reddine karar verildiği belirtildi.

BirGün’ün aktardığına göre; avukat Mustafa Karadağ, kararda atıf yapılan İGK raporunda yer alan “Manevi rehberlik birimi tarafından manevi danışma amaçlı gerçekleştirilen bireysel görüşmeye katılmadığı” ifadesine tepki gösterdi.

Bunun hem Anayasa‘ya aykırı olduğunu belirten Karadağ, “Hükümlünün bir din görevlisiyle görüşmeye, dini inançlarını açıklamaya ya da tartışmaya zorlanamayacağını” vurguladı. Karadağ, pişmanlık bildirmeme ölçütünün de Anayasa’nın “Hiç kimse kendisini suçlayan bir beyanda bulunmaya zorlanamayacağı” kuralını ihlal ettiğini, bu nedenle de hukuk fakültesi mezunu hükümlünün suçunun sonuçlarını anlayamadığı değerlendirmesinin gerçeklikle örtüşmediğini vurguladı.

2016’DA TUTUKLANMIŞTI

Eski Sayıştay Hakimi Murat Arslan, 26 Ekim 2016’da “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesince 18 Ocak 2019’da karara bağlanan dosyanın temyiz incelemesini tamamlamış, Murat Arslan’a, “silahlı terör örgütüne üyelik” suçundan verilen 10 yıl hapis cezasını oy birliğiyle onamıştı.

VACLAV HAVEL ÖDÜLÜ ALMIŞTI

Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü de olan Murat Arslan, YARSAV’da başkanlığı üstlenmek, ‘örgütsel faaliyetlere katılmak’ ve ByLock kullanmakla suçlanmıştı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi 2017 Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü Arslan’a vermişti.

Uluslararası Hakimler Birliği de 2022 yılında Murat Arslan’a “Yargı Bağımsızlığı” ödülünü vermişti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com