İmamoğlu’na linç girişimi davasında karar: Suç var ceza yok

Ekrem İmamoğlu'na Erzurum mitinginde yapılan taşlı saldırıyla ilgili görülen davada mahkeme tüm sanıklara 'kasten yaralama' suçundan ceza verdi ancak 'hükmün açıklanmasını geri bırakarak' cezaları erteledi.

  • ü
  • 17 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Erzurum mitinginde gerçekleştirilen taşlı saldırıyla ilgili açılan kamu davası görüldü. Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya bazı sanıklar ve avukatları ile müşteki avukatları katıldı

HÜKMÜN AÇIKLANMASI GERİ BIRAKILDI

Yargılanan 28 sanık, “Kasten yaralamak” suçundan 5 ay 26 gün hapisle cezalandırıldı. Olaylarda atılan malzemeleri silah olarak kabul eden mahkeme, bazı sanıklar hakkında verilen cezalarda Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasını (HAGB) uygulayarak cezaları ertelerken, bazıları hakkında verilen cezaları ise ertelemedi.

Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan bazıları ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısının geçen celse esas hakkındaki mütalaasında, sanıkların iddianamede istenildiği gibi cezalandırılmaları talebine karşı, avukatlar savunma yaptı. İmamoğlu’nun avukatlarından Mustafa Aşık, savunmasında, mütalaada yaralamayı gerçekleştiren faillerin tespit edilmediğinin belirtilmesine rağmen, kamera kayıtlarıyla olaya dahil olanların belli olduğunu söyledi.

‘ORGANİZASYON EMARESİ VAR’

Olayın ilk baştan bir merkezden yönlendirme sonucu olduğunu öne süren Aşık, şöyle konuştu: “Sanıklar arasında birlik olduğu düşünce ötesinde delillerle bellidir. Sanıkların belli gruplar halinde alana geldiği nettir. Sanıklar olay öncesinde ve sonrası kimlerle iletişim halinde oldukları, kendi aralarında iletişim halinde oldukları ya da ortak tek kişiyle iletişim halinde olup olmadıklarının tespit edilmesi gerekiyor. Bu haliyle esas hakkındaki mütalaaya katılmıyoruz. Organizasyona ilişkin kuvvetli emare vardır. Kovuşturmanın genişletilmesini ve faillerin tespitini belirlemek için bilirkişi raporu alınmasını talep ediyoruz.”

‘NASIL HAREKETE GEÇTİKLERİ BELİRLENMELİ’

Katılan avukatı Serkan Güner ise görevsizlik kararı verilerek dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesi taleplerini yeniledi.

Bugüne kadar bu taleplerine cevap verilmediğini bildiren Güner, “Salt bir yaralama olayı gibi ele alınmamasını, demokrasiye yapılan saldırı olarak ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Buradaki eylemde öldürmeye teşebbüs söz konusu. Gerek İmamoğlu gerekse de onu dinlemeye gelenlere belli bir grubun eylemi söz konusu. Sanıkların nerde toplandığı, nasıl harekete geçildiği belirlenmeli. Geriye yönelik HTS kayıtları araştırılarak tespit edilmelidir. Sanıkların herhangi bir dernek ya da gruba üyelikleri araştırılmalıdır” ifadelerini kullandı. Son sözleri sorulan sanıklar beraatlerini talep etti.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

İSTENEN CEZALAR

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, tutuksuz sanıklar Abdulhakim U, Barış S, Cengiz E, Şenol Ç. ve Murat A. hakkında “silahla kasten yaralamaya teşebbüs” suçundan 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis, Abdullah A, Ahmet K, Doğukan K, Dursun P, Enes Y, Emrah T, Enes Y, Ferdi S, Furkan K, Muhammed Ç, Muhammed K, Muhammed Akif K, Muhammed Haktan S, Muhammet Emin Ö, Oğuzhan U, Osman K, Ömür K, Serhat K, Serhat M, Soner H, Vefa Ö, Yakup Emre A. ve Yunus Emre D. hakkında ise “silahla kasten yaralamaya teşebbüs” ve “silahla basit yaralamaya teşebbüs” suçlarından 2 yıl 9 aydan 8 yıl 3 aya kadar hapis ve adli para cezası talep ediliyordu.

İddianamede ayrıca sanıklar hakkında verilen cezalarda, dörtte birinden dörtte üçüne kadar indirim yapılması isteniyordu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com