İliç’teki facia göz göre göre gelmiş: İşçiler fotoğraflarla belgeledi

İliç'teki altın madeni sahasında 9 işçinin toprak altında kalmasına neden olan facianın göz göre göre geldiği işçilerin çektiği fotoğraflarla da belgelendi.

  • ü
  • 16 Şubat 2024
  • ü
  • Gündem

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni sahasında siyanürlü toprak kayması sonucu meydana gelen faciada ihmaller bir bir ortaya çıkıyor. Maden işçilerinin felaketten saatler önce çektiği fotoğraflarda, toprakta belirgin çatlaklar ve bir iş makinasının kuma saplanarak yan yattığı görülüyor.

Medyascope’tan Gülseven Özkan’ın aktardığına göre, işçilerin çektiği ve ilk kez kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda, toprakta belirgin çatlaklar ve bir iş makinasının kuma saplanarak yan yattığı görülüyor. İşçiler, çatlaklara rağmen ekiplerin sahadan çekilmediğini ve hiçbir güvenlik önlemi alınmadığını belirtti.

ÇALIŞANLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNLEM ALINMAMIŞ

Sabah saatlerinde çekilen fotoğrafların şirket yetkililerine risk bildirim sistemi üzerinden gönderildiği, ancak herhangi bir önlem alınmadığı belirtiliyor. İşçiler, bazı küçük taşeron firmaların tehlikeyi görerek işçilerini güvenlik nedeniyle alandan çektiğini, fakat Çöpler Altın Madeni’ni işleten Anagold firmasının bu konuda yetersiz kaldığını ve çalışanların güvenliğini sağlayamadığını dile getirdi. Olay anında herhangi bir alarmın çalmadığını, alandan çekilme yönünde bir çağrı yapılmadığını belirten işçiler, büyük bir gürültüyle meydana gelen çökmenin ardından yaşanan panik anlarını anlattı. İşçiler, eğer çamur öne doğru kaymış olsaydı, madende çalışan yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybedebileceğini söyledi.

‘KAZA DEĞİL İHMAL’

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Mert Batur ve sahada bulunan işçiler, madende ciddi bir ihmal olduğunu ve güvenlik önlemlerinin yetersiz kaldığını vurguladı. İşçiler, olayın bir kaza değil, açık bir ihmal sonucu olduğunu ve üretim baskısı altında güvenlik önlemlerinin göz ardı edildiğini ifade etti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com