Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 15 Temmuz’dan sonra kanun hükmünde kararname (KHK) ile el konulan öğrenci yurdu binası ile girdiği mimarlık yarışmasında “En İyi Sürdürülebilirlik Projesi” ödülünü kazandığını duyurdu. Gülen cemaatine yakın Atlantik AŞ’in sahibi olduğu Atlantik A.Ş isimli şirketinin yaptırdığı 30 katlı örenci yurdu binası, el konulduktan sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na verilmişti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, el konulan bina ile girdiği yarışmada kazanılan ödülü, “Başkanlık binamızın, BUILD Dergisi tarafından düzenlenen Sustainable Building Awards (Sürdürülebilir Yapı Ödülleri) kapsamında “En İyi Sürdürülebilirlik Projesi” ödülüne layık görülmesi, bizim için büyük bir onur ve gurur kaynağıdır. Bu ödül, sıfır atık, çevre ve doğayı koruma vizyonumuzun takdir edildiğinin güçlü bir göstergesidir” ifadeleriyle duyurdu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Yenilikçi şehircilik ve yeşil teknoloji alanlarında yayımladığı analiz ve araştırmalarla geniş bir uluslararası okuyucu kitlesine hitap eden BUILD dergisi, Başkanlık binasının görsellerini paylaşarak, Başkanlığı çevresel duyarlılık, sürdürülebilir şehircilik ve sıfır atık vizyonuna olan güçlü bağlılığına dikkati çekti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sürdürülebilirliğin yalnızca bugünü değil, aynı zamanda geleceği inşa etme sorumluluğunu da gerektirdiğini öne sürdü.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak, çevre duyarlılığını artırmak, doğayı koruma bilincini canlı tutmak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak hedefiyle çalışmalara kararlılıkla devam ettiklerini vurgulayan Altun, şunları kaydetti:
“Bu çerçevede Başkanlık binamızın, BUILD Dergisi tarafından düzenlenen Sustainable Building Awards kapsamında ‘En İyi Sürdürülebilirlik Projesi’ ödülüne layık görülmesi, bizim için büyük bir onur ve gurur kaynağıdır. Bu ödül, sıfır atık, çevre ve doğayı koruma vizyonumuzun uluslararası ölçekte de takdir edildiğinin güçlü bir göstergesidir.
Türkiye olarak sadece kendi sınırlarımız içinde değil, bölgemizde de daha sürdürülebilir uygulamaların oluşturulması için üzerimize düşeni yapmaya, hatta daha fazlasını gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Projesi başta olmak üzere, çevresel sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarımızı aralıksız sürdürecek ve insanlığa karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz. Bu kıymetli ödülü almamıza vesile olan tüm çalışma arkadaşlarımıza, emeği geçen herkese ve projelerimizi ödüllendiren BUILD Dergisi yetkililerine çok teşekkür ediyorum.”
Başkanlığın doğal kaynakların korunması, geri dönüşüm süreçlerinin iyileştirilmesi ve toplumun tüm kesimlerinde çevre duyarlılığının artırılmasına yönelik bilinçlendirme çalışmalarını da kesintisiz sürdürdüğünü aktaran Altun, “Geleceğe daha yaşanabilir bir dünya bırakma misyonuyla ulusal ve uluslararası düzeyde örnek projeler geliştirmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
İletişim Başkanlığının çalışma ve dinlenme alanları, kreş ve spor alanı gibi sosyal alanlarıyla da çalışan dostu bir şekilde planlandığını anlatan Altun, binada basın mensupları ve çalışanlar ile öğrenciler ve akademisyenlerin yararlanabileceği İletişim İhtisas Kütüphanesi’ni kurduklarına söyledi. Altun, kütüphane ile 9 bin 658 kitap ve 2 bin 785 basılı dergi ile toplam 12 bin 443 yazılı kaynağa ev sahipliği yaptıklarını ifade etti.
Ankara-Konya Yolu üzerinde Çukurambar’da bulunan 30 katlı binanın uzun zamandır ne olacağı Ankara’da merak konusu olmuş, 2020 yılında Fahrettin Altun’un yönetimindeki İletişim Başkanlığı’na verilmişti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın yeni çok katlı binası, bir öğrenci yurdu olarak tasarlandı ve inşa edildi ve yurda 15 Temmuz sonrası el konuldu. Gülen cemaatine yakın Atlantik A.Ş’ye bağlı Atlantik Eğitim Kurumları’na ait yurt binası Ankara’nın en önemli lokasyonlarından birinde yer alıyor. Çukurambar’da 5 bin 89 metrekarelik arazi 17 Şubat 2011’de Akın İpek’e ait olan Atlantik Eğitim Yayın Taşımacılık Bilgisayar Ticaret A.Ş’ye 25 milyon TL karşılığında 29 yıl 8 aylığına kiralandı. Atlantik A.Ş bina üzerine yurt yapmak için inşaat planı hazırlayarak arsayı daha geniş kullanmak için imar planında Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdu ve imar planı Atlantik A.Ş’nin talebine göre özel olarak 21 Ağustos 2011 tarihinde değiştirildi. Bina kısa sürede öğrenci yurdu yapılmak üzere tamamlandı.
15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişimi sonrasında KHK ile el konulan şirketlerden birisi de Atlantik A.Ş isimli şirketi olurken, kullanım hakkı Atlantik A.Ş’ye verilmiş olan arsa Hazine’ye, üzerindeki yurt binası ise Milli Emlak’a geçti. Ancak Gökçek’in bina ile ilgili çabaları bundan sonra da devam etti. Gökçek, 21 Eylül 2016’da Belediye Meclisi’ne aldırttığı karar ile bu kıymetli arazinin Hazine tarafından yeniden Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devrini yahut eş değer bir başka Hazine gayrimenkulü ile trampa edilmesini yani değiş-tokuş yapılmasını talep etti.
Ancak bina Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne geri verilmedi… Önce Gençlik ve Spor Bakanlığı’na daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na geçen bina son olarak Cumhurbaşkanlığı’na devredildi. Cumhurbaşkanlığı ise binayı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın yeni hizmet binası olarak kullanılması için tahsis etti.
Konuyu 2017 yılında gündeme taşıyan CHP Milletvekili Murat Emir ile Melih Gökçek arasında çok sert tartışma yaşanmıştı.
İletişim Başkanlığı, 17 emmuz 2020’de taşındıkları 30 katlı bina için açıklama yaptı. Başkanlık, yeni yerleri için bina inşa edilmediği veya kiralanmadığı açıklanarak, binanın Fethullah Gülen cemaatine yakın iş insanlarına insanlara ait olduğu itiraf edildi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Ankara’da levhasını astığı yeni hizmet binası tartışılmaya devam ediyor. Kira bedeli ve yapılan masraf üzerinden gelen eleştirilere cevap veren İletişim Başkanlığı “binanın el konulan bina olduğunu” söyleyerek kendini savundu.
Açıklamada, İletişim Başkanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin “kazanımlarından” biri olarak bahsedilerek “Büyük ve Güçlü Türkiye” sloganı ile devam eden bir metin paylaşıldı.
“Bir çok faaliyet yürütüyoruz” denilen açıklamada, Fahrettin Altun’un başkanı olduğu İletişim Başkanlığı’nın üç kurumun faaliyetlerini koordine ettiği ifade edildi. Kapatılan Basın, Yayın ve Enformasyon Kurumu’ndan bahsedildi. Asli görevi olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın görevleri de yürütüyoruz açıklaması ile desteklenen ifadelerde Türkiye’nin milli argümanlarının “üretildiği” vurgulandı. Yazılı açıklamada “İletişim Başkanlığı bu görevlerinin de ötesinde ülkemizin uluslararası camia nezdindeki itibarına zarar verme potansiyeline sahip pek çok konuda proaktif iletişim stratejilerinin üretilmesi, kamu diplomasisi kapsamında Türkiye’nin millî argümanlarının oluşturulması, ekonomik, siyasi, askeri ve teknolojik alanlarda artan gücümüzün iletişim alanına da yansıması yönünde çok kritik bir misyona sahiptir” denildi.
Yazılı açıklamada “Çok kritik görevleri üstlenildiği” iddia edilen kurumda 1500 kişinin çalıştığı bilgisi verildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde şimdi ismi İletişim Başkanlığı olarak değiştirilen Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığı’nda, yardımcı hizmetler dahil toplam 30 kişi çalışıyordu. Sayının artamı ile ilgili olarak, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı hâlihazırda merkez teşkilatında 1.000’e, taşra ve yurt dışı teşkilatlarında ise 500’e yakın olmak üzere toplamda 1.500 çalışan ile hizmet sunmaktadır. Başkanlığımızın merkez teşkilatında 8 daire başkanlığı, Türkiye’nin farklı noktalarında 18 bölge müdürlüğü ve yurt dışında 36 basın müşavirliği bulunmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.
İletişim Başkanlığı yeni hizmet binasını kamu kaynaklarının etkin kullanımı olarak açıkladı. Sosyal medya ve basında çıkan bazı haberler için “dezenformasyon” ifadesi kullanıldı. İletişim Başkanlığı için bina inşa edilmediği veya kiralanmadığı açıklanarak, binanın Fethullah Gülen Hareketi’ne yakın iş insanlarına insanlara ait olduğu itiraf edildi.
El konulan bina hakkında şu ifadeler kullanıldı
“Daha önce Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) aitken Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından el konularak Maliye Hazinesi’ne devredilen bu bina, bir süreliğine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından değerlendirilmiş, sonrasında da Başkanlığımızın hizmetine verilmiştir.”
Ankara Çukurambar’daki 30 katlı Atlantik A.Ş.’ye ait ve yurt olarak inşa edilen binaya Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı logosu yerleştirilmişti. Yurt olarak inşa edilen bina ve şirkete 15 Temmuz sonrası el konulmuştu.
El konulan bina üzerinden kendini savunan İletişim Başkanlığı gelen eleştirilerin art niyetli olduğunu iddia etti.
.