İlan, otosansür, tehlikeli sular… ‘Muhalif’ medya Metin Cihan’ın patlattığı önemli haberleri neden görmüyor?

Gazeteci Metin Cihan, sosyal medya hesabından duyurduğu birçok önemli konunun "muhalif" mecralarda haber olmamasıyla ilgili edindiği "bilgileri" paylaştı. Buna göre haber mecraları basın ilandan aldıkları para nedeniyle "tehlikeli sulara" girmekten çekiniyor, dava açılabilecek haberleri görmezden geliyor.

  • ü
  • 07 Mart 2024
  • ü
  • Gündem

Sosyal medya hesabından yayınladığı pek çok özel haberle tek başına adeta bir medya kuruluşu gibi çalışan gazeteci Metin Cihan, gündeme getirdiği bazı önemli dosyaların “muhalif” medyada yer bulmamasıyla ilgili dikkat çekici bilgiler paylaştı.

Basın ilan kurumundan para alan internet sitelerinin kendilerine “otosansür” uyguladığını öğrendiğini kaydeden Cihan, “Bir telefon talimatıyla herkese ve her habere terör suçu kapsamında dava açabilen yargı sistemimiz nedeniyle birçok yayın kuruluşu otosansür uyguluyor. Tehlikeli sulara girmiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Metin Cihan’ın, muhalif medyadaki “otosansürü” anlattığı paylaşımı şöyle:

‘TAMAMEN DUYGUSAL NEDENLERLE YAYINLANMIYOR’

“ben öğrendim, size de anlatayım.

burada büyük etki yaratan bazı haberlerimin, medyada (özellikle bağımsız ve özgür olduğunu iddia eden haber sitelerinde) yer bulmamasını anlamlandırmakta zorlanıyordum. haber müdürü bir arkadaşıma sordum. gazetecilik tarzıma dair eleştirilere hazırdım. aksine, gazetecilik açısından çok değerli işler çıkardığımı, haberlerimin muhabirler, editörler, kurullar nezdinde de çok etkili olduğunu, ancak “tamamen duygusal” nedenlerle yayınlanmadığını söyledi. nasıl oluyormuş, anlatayım.

‘HABER SİTELERİ RİSK ALMAKTAN KAÇIYOR’

bir otosansür mekanizmasından bahsetti. yeni kanun düzenlemesiyle birlikte, belli sayıda çalışanı olan ve bazı diğer koşulları sağlayan internet haber siteleri de basın ilan kurumundan ilan (yani para) alabiliyor ve bu onlar için ciddi bir gelir kapısına dönüşüyor. fakat yayınlanan bir habere terörle mücadele kanunu kapsamında dava açılırsa bu para kesiliyor. bakın, dava sonuçlanınca bile değil, dava açılması yetiyor. isterse karar beraat olsun! muhabire dava açılırsa da hemen işten kovulması şart koşuluyor. hâl böyle olunca, haber siteleri risk almaktan kaçıyor.

‘BİRÇOK YAYIN KURULUŞU OTOSANSÜR UYGULUYOR’

yani; bir telefon talimatıyla herkese ve her habere terör suçu kapsamında dava açabilen yargı sistemimiz nedeniyle birçok yayın kuruluşu otosansür uyguluyor. tehlikeli sulara girmiyor.

diğer bir deyişle, iktidar, devlet eliyle, haber sitelerine düzenli ödeme yapıyor ama uslu durmazsanız parayı keserim diyor. birçok haber sitesi de bu paradan vazgeçerse ayakta kalmakta zorlanıyor.

memlekette bağımsız ve özgür habercilik zaten zor da, meğer sansürün böyle pek görünür olmayan mekanizmaları da varmış.”

Metin Cihan, Rabia Naz Vatan’ın şüpheli ölümü, TÜGVA’nın devlette kadrolaşma ve kamu kaynaklarını sınırsız kullanma, Gazze bombalanırken Türkiye-İsrail arasındaki ticaretin gemiler aracılığıyla aralıksız sürmesi gibi pek çok önemli konuyu gündeme getiren ilk isim oldu.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Metin Cihan aleyhine yaptığı haberler nedeniyle pek çok dava açılmış, iktidara yakın medyada da “terörist” olarak damgalanarak hakkında karalayıcı haberler yapılmıştı. Cihan, yurt dışında yaşama zorunda kalan gazetecilerden biri.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com