Milli Eğitim Bakanlığı, Fransız Charles De Gaulle ve Pierre Loti okullarına Türk öğrenci alımını durdurma kararı aldığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada “Müzakerelerin devam etmesi karar bağlanmıştır” denildi.
MEB, Türkiye’de yasal statü dışında faaliyet gösterdiği belirlenen iki Fransız okulu Charles De Gaule ve Pierre Loti’ye, 2024-2025 eğitim öğretim yılı ve sonrasını kapsayacak şekilde yeni Türk öğrenci kaydedilmeyeceği ve ara sınıflara da yeni nakil öğrenci alınmayacağını duyurdu.
Konuya ilişkin müzakerelerin sürdüğü belirtilen açıklamada, “Bu okullar, yasal bir statüye kavuşturuluncaya kadar ilgili sınıf düzeylerinde ‘Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya’ dersleri, Bakanlığımızca görevlendirilecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenlerce okutulabilecektir” denildi.
Yasal statüsü olmaksızın faaliyet gösteren ve Türk öğrenci kabul eden okullarla ilgili olarak kamuoyunun gündemini meşgul eden hususlara ilişkin açıklamaya ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekilerek, bu kapsamda faaliyet gösterdiği belirlenen Charles De Gaule ve Pierre Loti okullarının durumlarına ilişkin ilgililerle yapılan uzun müzakerelerde uzlaşılan noktalar şöyle aktarıldı:
1. Fransa’da yaşayan Türk öğrencilerin ‘Türkçe’ öğrenimini de içeren kapsamlı bir eğitim iş birliği anlaşması çalışmalarına başlanması ve en kısa sürede tamamlanması yönünde müzakerelerin devam etmesi karara bağlanmıştır.
2. Yasal statü verilmesini öngören uluslararası anlaşma karara bağlanana kadar adı geçen okullara yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacaktır. Bu çerçevede Charles De Gaule ve Pierre Loti okullarının ana sınıfları ve ilkokullarının birinci sınıflarına 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 2024-2025 eğitim öğretim yılı ve sonrasını kapsayacak şekilde yeni Türk öğrenci kaydedilmeyeceği, aynı şekilde ara sınıflara da yeni nakil öğrenci alınmayacağı kayıt altına alınmıştır.
3. 2024 yılının Ocak ayı itibarıyla okullarda mevcut Türk öğrencilerin listesi ile AEFE (Fransız Yurt Dışı Eğitim Ajansı) tarafından marka verilen okulların bilgileri, önümüzdeki ders yılı başlamadan önce bakanlığımıza teslim edilecektir.
4. Ayrıca bu okullar, yasal bir statüye kavuşturuluncaya kadar ilgili sınıf düzeylerinde ‘Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya’ dersleri, bakanlığımızca görevlendirilecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenlerce okutulabilecektir. Bünyelerinde açılacak ofislerde görevlendirilecek bakanlık yetkilileri ve devletimizin diğer ilgili birimlerince bu okulların eğitim öğretim süreçleri takip edilerek denetlenecektir.